Mobilitate academică internațională Erasmus+ la Universitatea Internațională UniNettuno din Roma

În perioada 25.04.2019-23.07.2019 ștudenții Facultății de Științe Reale, Economice şi ale Mediului Ana NAGHIRNEAC și Nicolai SOVA au beneficiat de mobilitate academică internațională, susținută de programul Erasmus+, Acțiunea-Cheie1 (mobilitatea studenților în scop educațional), la Universitatea Internațională UniNettuno din Roma, Italia. 

Ana NAGHIRNEAC și Nicolai SOVA au remarcat că stagiul de mobilitate academică internațională reprezintă o experiență inedită și că sunt încântați de oportunitățile oferite de programul Erasmus+ și de faptul că USARB facilitează realizarea de mobilități academice.

UniNettuno este o universitate privată cu sediul în Roma, Italia, care oferă cursuri de învățământ la distanță prin intermediul unui consorțiu format din 43 de universități, companii și organisme publice.

Ana NAGHIRNEAC a menționat că studenții în UniNettuno se află în centrul procesului educațional, fiind ispirați de profesori, care au sarcina de a furniza studenților cele mai potrivite instrument pentru a facilita procesul de învățare și comunicare bazat pe web. Modelul psiho-pedagogic și didactic implementat de Universitatea UniNettuno din Roma, Italia a apărut  în rezultatul unor experiențe de 25 de ani de implementare a programelor internaționale de cercetare. În UniNettuno studentul se află în centrul procesului educational, dar este ghidat de noul profil al profesorului / tutorelui telematic care are sarcina de a furniza instrumentele necesare pentru a facilita procesul de învățare și comunicare în rețea într-un mod sincronic și diacronic.

În Cyberspace didactic, studenții participă activ la crearea propriilor căi de învățare, fiind ghidați de profesori/tutori de specialitate. Această cale ghidată conduce studentul spre diferite locuri virtuale proiectate și în fiecare dintre ele este posibilă implementarea unei sesiuni de instruire bazată pe un model specific de comunicare.

Nicolai SOVA susține că principalul instrument educațional aplicat de UNINETTUNO este mediul de învățare bazat pe internet, în care predarea și învățarea se desfășoară în 6 limbi – italiană, engleză, franceză, arabă, greacă, poloneză – și permite implementarea unui nou model psihopedagogic care se caracterizează prin schimbarea de la:

  • rolul central al profesorului la rolul central al studentului;
  • transferul de cunoștințe la crearea de cunoștințe;
  • teorie la integrarea dintre practică și teorie;
  • o învățare pasivă și competitivă la o învățare activă și colaborativă.

Acest model psiho-pedagogic se caracterizează prin cel mai înalt grad de flexibilitate pentru student. Prin acest model, studentul își poate construi propria cale de învățare în funcție de nevoile sale educaționale și de nivelul său de calificare. Un mediu de învățare dezvoltat astfel, nu se limitează la a oferi cursuri riguros prestabilite, dar oferă conținuturi dinamice care pot fi îmbogățite de alte conținuturi existente pe Web.

Proiectele Erasmus+, Acțiunea-Cheie1 (mobilitatea persoanelor în scop educational), sprijină activitățile de mobilitate internațională din sau către țările partenere în domeniul învățământului superior. Această acțiune contribuie, de asemenea, la cooperarea dintre UE și Republica Moldova, consolidând reformele în domeniul învățământului superior.

Mai multe detalii găsiți aici

 

 

Distribuie acest articol