(infografice) Top 6 lucruri importante pe care să le cunoască studenții din anul I de la USARB

Felicitări! Ai fost admis(ă) la USARB. Vei începe o nouă etapă a vieții tale în comunitatea USARB, unde vei avea multe lucruri de învățat. Acum stai și te întrebi „Ce trebuie să fac mai departe odată ce sunt student(ă) în anul I?”. Pentru a-ți ușura integrarea în familia academică USARB, a fost creat un ghid cu cele mai importante lucruri pe care să le cunoști în perioada de adaptare la universitatea din Bălți.

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți este unica universitate din Moldova cu o infrastructură bogată și compactă amplasată pe același teritoriu – „un oraș într-un oraș”. Acest lucru înseamnă că toate blocurile de studii se află pe același teritoriu, nu vei fi nevoit(ă) să circuli prin tot orașul pentru a ajunge la ore.

Blocurile de studii

La USARB sunt patru facultăți amplasate în șase blocuri de studii. Infograficele de mai jos te vor ajuta să găsești mai ușor facultatea la care îți vei face studiile, dar și catedra la care este arondată specialitatea ta.

Începem cu Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului care se află în trei blocuri de studii.

Dacă ai fost înscris(ă) la una dintre specialitățile din cadrul Facultății de Litere, atunci e bine să știi că administrația facultății se află în blocul III. Practic vorbind, blocul III este destinat specialităților pentru studierea Limbii și literaturii române, dar și a celor ucrainene și ruse, iar în blocul IV sunt concentrate specialitățile pentru studierea limbilor străine: engleza, germana, franceza și spaniola.

În blocul V de studii se află catedrele de Drept și de Științe socioumane și Asistența Socială. Tot aici îți vei putea desfășura serviciul militar în cadrul Catedrei militare.

Și Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte se află într-un singur bloc de studii.

Un mic secret. Aulele sunt numerotate în funcție de numărul blocului de studii. De exemplu, dacă ai nevoie de aula 315, atunci o poți găsi în blocul III, la etajul 1.

Orarul cursurilor

Dacă pe vremuri orarul cursurilor îl puteai afla de la șefa grupei, sunând la decanat sau vizitând facultatea, acum e mult mai ușor să-ți planifici programul săptămânal. USARB a dezvoltat platforma orar.usarb.md, unde fiecare student va putea urmări în regim online orarul seminarelor sau al prelegerilor. Pentru asta e nevoie să alegi grupa din care faci parte, apoi să selectezi săptămâna și automat va fi afișat întregul orar, inclusiv vor afișate numele și prenumele profesorilor și aula în care se va desfășura ora.

Căminele studențești

Campusul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți dispune de patru cămine studențești, dintre care unul se află în afara campusului. La ora actuală, căminele USARB oferă condiții optime de cazare, divertisment și studiu cu capacitatea de circa 900 de locuri de trai în căminele Olimp, Integrala și Luceafărul, care se află pe teritoriul universității, dar și în căminul Meridian, care e amplasat în regiunea stadionului municipal, pe strada Ștefan cel Mare, numărul 20.

Studenţii din anul I care doresc cazarea pentru anul universitar vor depune personal cererea tip de cazare la șeful de cămin sau pe adresa de e-mail cazare@usarb.md în termen de 10 zile de la afișarea rezultatelor concursului de admitere.

Apoi, studentul (studenta) este în drept să aleagă una dintre cele trei cămine amplasate pe teritoriul universității. De asemenea, studentul (studenta) alege în care tip de cameră vrea să stea. De obicei, universitatea propunea repartizarea studenților din anul I în aceeași cameră.

Următorul pas este achitarea taxei de cazare. Suma poate fi achitată complet sau în două tranșe. Suma totală este calculată pentru 10 luni de cazare – septembrie-iunie.

Bursa

Studenții din anul, în baza mediei de admitere, vor obține cardul pentru bursă în luna octombrie. Cuantumul bursei va fi virat pe card în luna octombrie, iar studenții vor primi banii pentru două luni – septembrie și octombrie.

Orarul sunetelor la ore și la pauze

Orele la USARB încep la ora 8.0 și durează o oră și 30 de minute. Pauzele durează 15 minute. Vezi tabelul de mai jos pentru mai multe detalii.

Denumirea grupei

Denumirea grupei din care vei face parte în următorii trei sau patru ani se formează printr-o abreviere de la denumirea specialității la care ai fost înmatriculat(ă), plus câteva cifre adiționale.

Cum ea se formează? De obicei, primele două litere din denumirea grupei reprezintă abrevierea denumirii specialității. De exemplu: AS – Asistență socială, DR – Drept, JR – Jurnalism etc. După aceste două litere urmează două cifre. Prima înseamnă anul de studii, iar a doua – numărul grupei la specialitatea X. De exemplu: DR11 – adică studentul din anul I la Drept face parte din prima grupă de la această specialitate. În caz că este formată a două grupă de studenți la specialitatea Drept, denumirea grupei va fi DR12. Ulterior se adaugă litera Z [studii la zi] sau R [studii cu frecvență redusă]. La final, obținem următoarele denumiri ale grupelor, în funcție de circumstanțe: DR11Z, DR12Z, DR11R ș.a.m.d.

Acum ești mai bine pregătit(ă) pentru a te integra în familia academică USARB!

Dacă vrei să fii mereu conectat(ă) la știrile USARB, abonează-te la canalele de Telegram ale universității – USARB News și Admitere USARB – sau poți urmări toate evenimentele pe pagina de Facebook a acesteia.

Distribuie acest articol