USARB încurajează familia academică să-și descopere talentul de cercetător. Cum puteți crea diverse obiecte cu ajutorul imprimantei și al scanerului 3D

Alexandr Ojegov, dr., conf. univ., profesor la Catedra de Științe fizice și inginerești, a povestit despre oportunitățile pe care le oferă laboratorul Studiul și tehnologia materialelor metalice. Astfel, atât studenții, cât și profesorii de la USARB au posibilitatea să-și descopere talentul de cercetător confecționând diferite obiecte 3D cu ajutorul imprimantei și al scanerului 3D.

Alexandr Ojegov a explicat cum funcționează imprimanta 3D.

„Înainte de toate, persoana trebuie să creeze proiectul obiectului prin programul Cura Ultimaker, apoi să-l salveze pe un SD card în format G-pot. Apoi, acesta se introduce în imprimantă, după care, dispozitivul începe să creeze obiectul. Pentru asta avem nevoie de o bobină cu fir de masă plastică. Este important ca înainte de a începe procesul să încălzim Imprimanta până la 250 de grade Celsius. Dispozitivul încălzește materialul de plastic până la temperatura de topire, până devine lichid.

După asta se efectuează un minitest în urma căruia materialul de plastic devine lucrabil (se confecționează un obiect simplist), apoi se trece la imprimarea propriu-zisă. Imprimarea piesei se desfășoară strat cu strat.”

Al doilea dispozitiv modern cu care putem realiza obiecte 3D este scanerul. Iată cum acesta funcționează.

„Pe scaner se plasează o piesă pe care noi dorim s-o imprimăm. Dispozitivul scanează obiectul și creează modelul 3D, iar datele obținute le salvează într-un fișier special. Ulterior, acest fișier se introduce în imprimantă, iar ea la rândul său începe să creeze piesa în baza datelor obținute de la scaner”, a relatat Alexandr Ojegov.

Alexandr Ojegov a mai menționat că studenții de la licență și master creează prototipuri 3D la aceste mașini în cadrul orelor de curs sau ca sarcină de examen.

Ținem să precizăm că, pe 30 septembrie, în campusul USARB a fost desfășurată Noaptea Cercetătorilor Europeni – celebrarea științei și cercetării – o inițiativă a Uniunii Europene sprijinită prin Acțiunile Marie Skłodowska-Curie, care își propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg, să demonstreze diversitatea și impactul științei, dar și să motiveze tinerii să aleagă o carieră în cercetare. La acest eveniment au participat elevi din mai multe școli din nordul țării.

Dacă vrei să fii mereu conectat(ă) la știrile USARB, abonează-te la canalul de Telegram al universității – USARB News – sau poți urmări toate evenimentele pe pagina de Facebook ori Instagram a acesteia.

Distribuie acest articol