Cei 12 studenți de la Institutul Limbilor Slave din cadrul Universității ELTE din Budapesta, care s-au aflat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) pentru un curs de limba rusă cu durata de o săptămână, au plecat de la Bălți cu un bagaj solid de cunoștințe pe care și l-au fortificat în Moldova.

Studenții maghiari s-au aflat la USARB în perioada 2-9 februarie a.c.

La 9 februarie, Centrul Rus din cadrul Facultății de Litere a USARB a avut loc o ședință de bilanț a șederii studenților din Ungaria.

În cadrul ședinței, studenții din Ungaria au povestit despre impresiile și experiența de la Bălți. La rândul lor, profesorii universitari de la Catedra de Slavistică – Vladimir Brajuk, Elena Sirota, Vera Frolova, Fiodor Gorlenko, Tatiana Suzanski și Veaceslav Dolgov – au relatat despre experiența lor în predarea cursului. Profesorii au spus despre studenții maghiari că sunt foarte curioși, silitori și au remarcat o bună cunoaștere de către aceștia a limbii ruse.

Studenții au interpretat cântece în limba maghiară, rusă și română, încurajați de inițiatorii și promotorii cursului – profesorii universitari din Ungaria, soții Angela și Tivadar Palágyi, care se află în anul universitar 2017-2018 la USARB.

În discuții s-a remarcat un interes reciproc al studenților maghiari pentru noi vizite la Bălți, dar și a celor de la USARB – pentru Ungaria.

Prorectorul pentru relații internaționale, conf. univ., dr. Nelli Amarfii-Railean le-a înmânat studenților din Ungaria certificatele de absolvire a cursului, felicitându-i și adresându-le invitații de a reveni la Universitatea din Bălți. Prorectorul a mulțumit soților Angela și Tivadar Palágyi pentru implicare și pentru colaborare foarte bună cu profesorii de la Catedra de Slavistică.

Profesorul universitar din Budapeste, Tivadar Palágyi, lector de limbă maghiară la USARB în anul academic 2017-2018, a spus în cadrul ședinței de totalizare că studenții maghiari au acumulat la Bălți o experiență inedită. Aici, la Bălți, au văzut cum poate funcționa în armonie două și mai multe limbi, a spus Tivadar Palágyi, remarcând că aceasta este, cu siguranță, o valoare extraordinară.

Profesoara universitară de la Universitatea ELTE, Angela Palágyi a menționat că astfel de experiențe lărgește orizonturile pentru ambele părți în cunoașterea culturilor și a limbilor. Schimburile de studenți pe ambele sensuri, consideră Angela Palágyi trebuiesc încurajate și menținute.

Timp de o săptămână, studenții maghiari, care învață la Institutul Limbilor Slave din cadrul Universității ELTE din Budapesta, au avut lecții de limba rusă la USARB. Ei au avut parte și de un program cultural în orașele Bălți și Chișinău, precum și în regiunea transnistreană.

Ideea organizării cursului pentru studenții din Budapesta aparține soților Palágyi. Angela Palágyi, profesoară de limba rusă la Institutul Limbilor Slave din cadrul Universității ELTE din Budapesta, se află la Bălți alături de soțul său, Tivadar, care predă la USARB limba maghiară în anul de studii 2017-2018.

https://www.facebook.com/pg/universitatea.alecu.russo/photos/?tab=album&album_id=1593144787407217

Distribuie acest articol