Aspecte ce țin de implementarea învățământului dual la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) au fost discutate la 1 martie a.c. de rectoratul instituției,  reprezentanții Facultății de Științe Reale, Economice și ale Mediului cu factori decizionali de la Compania „Dräxlmaier” din Germania și ai Zonei Economice Libere Bălți (ZELB).

Barbara Gerber, responsabilă la Compania „Dräxlmaier” de implementarea proiectelor ce țin instruire profesională în afara Germaniei, a explicat felul în care „Dräxlmaier” se implică și a reușit să pună în aplicare practici ale învățământului dual în mai multe țări. Barbara Gerber a spus că „Dräxlmaier” este interesată să aplice asemenea experiențe la Bălți și Cahul, în mod special în ceea ce ține de pregătirea specialiștilor calificați de nivel mediu.

În context, managerul de formare la compania „Dräxlmaier” din Bălți, Vadim Bubulici, a spus că, în curând, compania va recurge la noi modernizări ale capacităților de producție, astfel că specialiștii în mecatronică vor fi la mare căutare. Vadim Bubulici a menționat că practicele în materie de învățământ dual pe care le desfășoară „Dräxlmaier” din 2014 în Moldova arată că circa 80% din absolvenții colegiilor sunt angajați în cadrul companiei.

Prim-prorectorul pentru activitate didactică a USARB, conf. univ., dr. Natalia Gașițoi, a menționat că o posibilitate pentru aplicarea învățământului dual într-un parteneriat USARB-„Dräxlmaier” ar putea servi Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” Bălţi, într-un nou format și cu o ofertă educațională revăzută și lărgită. Prim-prorectorul a menționat că USARB dispune de capital uman în vederea susținerii procesului de instruire, în cazul în care Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” și-ar relua activitatea.

De menționat că în 2012, la USARB, a fost instituită specialitatea „Inginerie și Management în transportul auto” în cadrul unui proiect susținut financiar de Serviciul German de Schimb Academic (DAAD). În plus, Compania „Dräxlmaier”, rezidentă a ZELB, a oferit în toți acești ani burse pentru cei mai buni studenți de la această specialitate.

 Foto aici

Distribuie acest articol