Funcționar al Comisiei Europene de la Bruxelles în vizită la Universitatea din Bălți
Consilierul în cadrul Direcției generale dezvoltare regională (DG Regio) a Comisiei Europene*,Michael Ralph,a întreprins la 15 martie a.c. o vizită la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) pentru a se documenta despre felul în care este implementat proiectul ce ține de crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) pe lângă Universitatea bălțeană.
Consilierul european a avut o întrevedere cu rectoratul USARB și a inspectat clădirea viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic.
În cadrul discuțiilor, prim-prorectorul pentru activitatea didactică, conf. univ., dr. Natalia Gașițoi, l-a informat pe dl. Michael Ralph despre locul și importanța pe care o are Universitatea din Bălți în sistemul educațional din țară, despre provocările sociale cărora trebuie să le facă față instituția din Bălțiși perspectivele extinderii ofertei educaționale, inclusiv prin oportunitatea pe care o va oferi viitorul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic.
Universitateanoastră, singura în regiunea de nord a țării, își propune să aplice tendințele moderne în procesul de instruire, iar viitorul CTT este foarte actual în acest sens, a spus Natalia Gașițoi.Prim-prorectorul și-aexprimat gratitudinea față de deschiderea și susținerea oferite de donatoriiproiectului.
Reprezentantul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, Sergiu Rabii, a făcut o prezentare exhaustivă a proiectului de crearea CTT.
În prezentarea sa, prorectorul pentru activitate științifică, conf. univ., dr. Igor Cojocaru, le-a relatat oaspeților de unde a pornit ideea creării CTT la USARB, care este situația la zi cu realizarea proiectuluiși care va fi importanța Centrului în context regional.
În altă ordine de idei, dl. Igor Cojocaru, a sugerat că o eventuală participarea donatorilor europeni în dezvoltarea și consolidarea pozițiilor de transfer tehnologic în cadrul viitorului CTT ar fi binevenită.
Participanții la discuții au abordat și subiecte ce țin de termenii și etapele de realizare a proiectului, ajungând la concluzia că inaugurarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic ar putea deveni posibilă în 2020. În acest an, ar urma să demareze lucrările de finisare a clădirii în care va fi amplasat CTT.
Proiectul de creare a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic se cifrează la cca 11,7 mil. de lei, surse solicitate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. La fel, Proiectul de Competitivitate din Moldova va cofinanța proiectul cu 6 mil. de lei, iar organizația cehă „People in Need Moldova” va oferi granturi pentru sartup-urile inițiate în cadrul CITT.
Consilierul în cadrul Direcției generale dezvoltare regională (DG Regio) a Comisiei Europene, Michael Ralph a fost însoțit la USARB de Dorin Andros, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Christian Ballaro, manager de proiecte în domeniul dezvoltării regionale în cadrul Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, și MatijaDerk, înalt consilier UE în domeniul dezvoltării regionale, MADRM, reprezentanți ai ADR Nord, precum și ai Proiectului de Competitivitate din Moldova.
Amintim că o delegație cu reprezentanți ai Comisiei Europene a vizitat USARB la 12 octombrie 2017 pentru a se documenta asupra realizării proiectului CTT. De asemenea, în acest context, anul trecut, Universitatea din Bălți a fost vizitată și de factori decizionali ai USAID Moldova.
* Comisia Europeană este organul executiv al UE.