În  data de 23 mai 2018, la Chişinău, s-a desfășurat ediţia a VIII-a  a Forumului profesiilor „O carieră de succes acasă”, în cadrul căruia a avut loc Târgul locurilor de muncă pentru Tineret. Acest eveniment a fost organizat la inițiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Evenimentul a oferit tinerilor posibilitatea de a se informa despre situația actuală ai pieţei muncii, de a comunica cu  angajatorii din diferite domenii de activitate și a negocia jobul potrivit. De asemenea, evenimentul a creat premise pentru consolidarea legăturii dintre instituțiile de învățământ și cele de pe piața muncii.

Programul evenimentului a cuprins: oferte educaționale (orientare în lumea profesiilor); ghidare în carieră;  oferte de muncă ale angajatorilor (prezentarea locurilor de muncă vacante; discuții și negocieri a unui loc de muncă cu agenții economici; aplicarea CV-lor la angajatori);  oportunități de deschidere a unei afaceri;  prezentarea domeniului tehnologii;  master-class tematice.

Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) a  prezentat informaţii despre implementarea proiectelor în domeniul inițierii unei activităţi de antreprenoriat, a informat şi a oferit consultanţă privind oportunităţile de deschidere a unei afaceri. Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri  (CEDA) a informat tinerii despre oportunitățile de instruire în domeniul antreprenoriatului și de inițiere a unei afaceri.

Specialităţile/profesiile propuse de companii au fost diverse: specialiști în domeniul tehnologiilor informaţionale (operatori la PC, programatori), contabili, medici, ingineri, manageri, asamblori, tehnicieni, agenţi vânzări, cusători, bucătari etc.

Pe platoul Târgului erau amplasate posturi de auto-informare electronică, care le-au permis vizitatorilor să acceseze gratuit canalele de informare despre locurile vacante, gestionate de ANOFM: portalul locurilor de muncă vacante www.angajat.md și platforma Târgului on-line www.e-angajare.md.

Totodată, persoanele în căutarea unui loc de muncă au obţinut informații utile despre serviciile prestate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, despre cele peste 14000 de locuri de muncă vacante înregistrate în baza de date a ANOFM,  precum şi condiţiile de exercitare a acestora.

În cadrul evenimentului, cu suportul ANOFM, AOFM Chișinău, CEDA, ODIMM,  au fost desfășurate un șir de seminare: Ghidarea în carieră prin utilizarea instrumentelor inovative de informare și căutare a unui loc de muncă; Lansarea Târgului on-line „Locuri de muncă pentru Tineret”; Oportunități de dezvoltare a unei afaceri; O carieră de succes acasă (întâlnire cu oamenii de succes din diferite domenii); Tehnici și metode de căutare a unui loc de muncă.

            Important!

În perioada 23 – 31 mai 2018, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va organiza și Târgul on-line al locurilor de muncă, ediția a XIII-a, cu tematica „Locuri de muncă pentru Tineret”. Târgul on-line poate fi accesat pe platforma www.e-angajare.md și întrunește circa 150 angajatori, astfel încât persoanele care caută un loc de muncă, vor avea posibilitatea de a alege jobul potrivit din cele peste 3700 de locuri vacante disponibile (comerț, medicină, management, inginerie, învățământ, industrie ușoară, servicii etc) .

Foto aici

Distribuie acest articol