Concursul de eseu la ISTORIE: „Anul 1918 în retrospectivă istorică: cauzele, realizările și consecințele Marii Uniri”

În perioada 1 noiembrie – 1 decembrie 2020 Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți în colaborare cu Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Catedra de Științe socoiomane și asistență socială (USARB) au organizat Concursul de eseu la Istorie cu genericul „Anul 1918 în retrospectivă istorică: cauzele, realizările și consecințele Marii Uniri”. Inițiativa evenimentului aparține PS ANTONIE, Episcop de Bălți. La Concurs au participat 88 de elevi de liceu (cl. X-XII) și studenți interesați de Istorie care își fac studiile (sau locuiesc) în municipiul Bălți și raioanele Briceni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița. Concursul s-a desfășurat în două etape: scris – participanții au transmis eseul (scris de mână); și oral – juriul a selectat 24 cele mai bune eseuri, autorii cărora (Laureații concursului) au fost convocați în video-conferință (aplicația Google Meet) și au răspuns la întrebări.

Lucrările și răspunsurile au fost jurizate de personalități notorii: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie – dr., conf.univ., Ionuț  NISTOR, directorul Departamentului Istorie; lec.univ., Adrian-Bogdan CEOBANU; USARB – conf. univ., dr., Lidia PĂDUREAC, Episcopia de Bălți – preotul Roman BOTEZAT. În baza punctajului obținut la eseu și a răspunsurilor verbale ale concursanților Juriul a stabilit învingătorii. Participanții la concurs au folosit diverse surse istoriografice, dând dovadă de o bună pregătire și de o atitudine respectuoasă față de trecut și valorile morale, culturale, istorice ale neamului.

În data de 1 decembrie 2020 a avut loc ședința festivă de încheiere a Concursului. Câștigătorii au fost felicitați de PS ANTONIE, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei; Excelența Sa Petrișor DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți; dr. Ionuț NISTOR, directorul Departamentului de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; dr. Octavian ȚÎCU, istoric, deputat în Parlamentul Republicii Moldova; dr. Lidia PĂDUREAC, prim-prorector pentru activitatea didactică USARB. Laureații au primit Diplome de performanță; câștigătorii – premii (oferite de Episcopia de Bălți): tablete educaționale, seturi de cărți și Diplome de excelență. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea „Alecu Russo” din Bălți au oferit seturi de cărți. Deținătorii Diplomelor de excelență au venit cu mesaje de gratitudine și au menționat emoțiile pe care le-au trăit elaborând eseul ce reflectă o filă importanță din istoria Neamului.

Lista Învingătorilor Concursului de eseu la Istorie „Anul 1918 în retrospectivă istorică: cauzele, realizările și consecințele Marii Uniri” 

Locul I

  1. DURNEA Dragoș, Liceul „Mihai Eminescu”, m. Bălți, cl. XII
  2. NICOLENCO Nicoleta, Liceul „Pan Halippa”, s. Bleșteni, r. Edineț, cl. XII

Locul II

  1. SPÎNU Dana, Liceul „Petru Rareș”, or. Soroca, cl. XI
  2. CERTAN Maxim, Liceul „B.P. Hasdeu”, m. Bălți, cl. XII

Locul III

  1. BOTEZAT Daniel, Dondușeni, cl. X
  2. TINCU Mădălina, Liceul „A. Mateevici”, or. Dondușeni, cl. XI

Mențiuni:

  1. CIRISĂU Dorina, Liceul „Mihai Eminescu”, or. Sîngerei, cl. XII
  2. DEDIU Loredana, Liceul „Ion Creangă”, s. Rublenița, r. Soroca, cl. X
  3. SPATARI Ariadna, Liceul „Mihai Eminescu”, Bălți
  4. DUȚUL Daniela, or. Edineț, cl. XII
  5. SIMAC Svetlana, „B. P. Hasdeu”, m. Bălți, cl. XII
  6. SPÎNU Andrei, s. Baraboi, cl. XI
  7. GOJINEVSCHI Ana, Liceul „M. Eminescu”, or. Sîngerei, cl. XI

Comitetul organizatoric aduce sincere mulțumiri tuturor participanților la acest eveniment și felicită învingătorii!

 

Distribuie acest articol