Vizită de studiu la Anthology Management LLC în cadrul proiectului CONNECT

Anthology Management LLC, cu sediul în Sofia, Republica Bulgaria, a găzduit în perioada 04-08 aprilie 2022, cea de-a doua vizita de studiu organizată în cadrul proiectului CONNECT ,,Connecting universities-industry through smart entrepreneurial cooperation and competitive intelligence of students in Moldova, Georgia and Armenia”, nr. de referință.: 617393-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-JP), din cadrul programului Erasmus+, în cadrul căruia USARB este partener. Aplicant al proiectului este Universitatea de Stat din Moldova.

Vizita de studiu a fost marcată de abordări multi- și transdisciplinare a ecosistemului antreprenorial, implicarea și interactivitatea participanților, selecția elevate a experților, spațiu creative și prietenos generării de idei creative – Soho Creative CoWorking Space (https://soho.bg/index-en.php ).  Aceste și alte elemente inspiraționale, selectate atent de organizatori, au fost focalizate pe intenția de a consolida capacitatea de a crea, accelera și a susține ideile inovatoare ale studenților antreprenori pentru a promova colaborarea între IIS și industrie cu sprijinul și asistența partenerilor UE. 

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către Valentina PRIŢCAN, prorector, dr., conf. univ., coordonator instituțional al proiectului CONNECT, Natalia BRANAȘCO, dr., conf. univ., Catedra de Științe economice, Victoria POSTOLACHE, dr., conf. univ., Catedra de Științe economice, în vederea elaborării și predării cursului axat pe accelerarea afacerilor,  în cadrul proiectului CONNECT (PL2, act.2.1).

Valentina PRIŢCAN, Victoria POSTOLACHE și Natalia BRANAȘCO au participat, împreună cu partenerii din alte instituții,  în sesiuni axate pe dimensionarea problemelor (încadrarea problemei, dimensionarea pieței), descoperirea clienților și profilarea. Au fost explorate facilitățile oferite de Soho Creative CoWorking Space, posibilitățile oferite de fondatorul Soho și crearea de comunități, explorarea elementelor ecosistemelor antreprenoriale. S-au organizat mai multe sesiuni Masterclass, axate pe cartografierea ecosistemului antreprenorial, masa rotundă a fondatorilor de startup-uri, concurență și perturbare, planificarea financiară, bazele procesului de brevetare, pitching. Suplimentar, Anthology Management LLC a organizat o serie de vizite la:

  • Universitatea de Economie Națională și Mondială (https://www.unwe.bg/en/), cea mai mare și cea mai veche școală economică superioară din Bulgaria și Europa de Sud-Est. In cadrul întâlnirii cu reprezentanții Departamentului de Relații Internaționale au fost analizate posibilitățile de participare în comun la proiecte de mobilitate academică din cadrul Programului Erasmus+;
  • Puzl CoWorking Facility (https://www.puzl.com/ ), unde s-a realizat turul Puzl, unul dintre cele mai mari locuri de coworking din Sofia, spații prietenoase și supportive pentru start-up-uri și freelanceri.
  • Universitatea din Sofia (https://www.uni-sofia.bg/ ), unde s-a organizat o masa rotundă, axată pe cele mai bune și creative practici în antreprenoriatul academic. 

De asemenea, s-au organizat întâlniri individuale ale partenerilor, unde s-au purtat discuții relevante despre abilitățile antreprenoriale ale studenților și personalului academic, creativitatea, inteligența competitivă a studenților și dezvoltarea ecosistemelor antreprenoriale.

Interacțiunea și schimbul de bune practici a fost asigurat de participarea la eveniment a reprezentanților mai multor IÎS și organizații din 7 țări:

Uniunea Europeană:

  • Universitatea Universitatea de Tehnologie din Lappeenranta, Finlanda;
  • Antologie de management din Bulgaria;
  • Universitatea Națională de Teatru și Film „I.L. Caragiale” din România.
  • Universitatea de Științe Aplicate RISEBA din Letonia.

Moldova:

  • Universitatea de Stat din Moldova
  • Universitatea Agrară de Stat din Moldova;
  • Academia de Teatru, Muzică si Arte Plastice;
  • Universitatea Tehnică a Moldovei;
  • Universitatea de Stat „Alecu Ruso” din Bălți;

Armenia:

  • Universitatea de Statde Limbi și Științe Sociale „ Brusov” din Erevan;
  • Universitatea de Stat din Vanadzor;
  • ONG ,,Creativity”.

Georgia:

  • Universitatea de Stat Ilia din Tbilisi;
  • Universitatea de Stat de Teatru și Film „Shota Rustaveli” din Tbilisi.

Vizita de studiu a fost organizată de Adriane THRASH, în parteneriat cu reprezentanți ai Anthology Management LLC și Elena SIMCIUC, manager de proiect.

Experiența și cunoștințele dobândite în timpul vizitei de studiu vor sta la baza unui raport comun de constatări.

Mai multe detalii despre CONNECT găsiți pe pagina oficială a proiectului: http://connecterasmus.com/

Pagina USARB a proiectului CONNECT: https://usarb.md/connect/

Distribuie acest articol