USARB a semnat documentul de aderare la Digital Innovation Hub of Moldova, unicul hub de acest fel din țară

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) – un proiect creat în decembrie 2021 de către ACETI împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale – devine un mecanism important în procesul de transformare digitală a companiilor din nordul Republicii Moldova. La această familie mare a aderat și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, ai cărei studenți vor putea beneficia de servicii de expertiză, de cercetare, de formare în domeniul inovației și de multe altele.

„Ne bucurăm că am ajuns la acest moment când universitatea noastră a semnat documentul de aderare la această familie mare, iar studenții noștri vor avea oportunitatea să-și dezvolte competențele IT și să-și poată crea propria afacere la ei în țară”, a menționat Natalia Gașițoi.

„Cu siguranță pot spune că așa cum am implicat universitatea în proiectele noastre, la fel o vom face și în continuare. De asemenea, vom susține și pe cei care absolvă și pe cei care se vor lansa în afaceri. Este foarte important ca ceea ce va face Digital Innovation Hub să nu se axeze doar pe studenții din IT, dar și pe cei care provin din diferite economii, pentru că ei tot vor avea nevoie de cunoștințele oferite de DIH”, a declarat Ion Bodrug, președintele ACETI. 

Digital Innovation Hub of Moldova a fost creat după modelul European Digital Innovation Hub din România și asigură conexiuni dintre start-upuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care să conecteze companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori. Digital Innovation Hub of Moldova este creat ca o structură de tip One-Stop-Shop și oferă sprijin companiilor în dezvoltarea viziunilor strategice pentru business, traininguri specializate, cercetări în domeniu, facilitând, în același timp, accesul la fonduri și investiții.

În contextul inițiativei privind Digital Innovation Hub, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți poate oferi, cu titlu gratuit și/sau contra cost, următoarele servicii:
— expertiză la nivel universitar, ca centru de competențe și entitate de cercetare, pentru tehnologiile de administrare a bazelor de date, programare Web, securitate cibernetică, sisteme de e-learning, competențe digitale avansate care sunt prezentate prin programe de licență, master sau doctorat care abordează aceste tehnologii și prin cercetare, în cadrul centrelor și structurilor de cercetare similare în aceste domenii. oferire de training de specialitate în domeniul vast al economiei digitale (pentru manageri, specialiști, angajați);
— realizare de servicii de cercetare, dezvoltare, inovare, direcționate inclusiv spre accelerarea procesului de digitalizare;
formare în domeniul inovației și al utilizării drepturilor de proprietate intelectuală;
— organizarea de grupuri tematice pentru implementarea unor sarcini specifice;
— participarea la dezvoltarea și implementarea trainingului vocațional sau cursuri de instruire împreună cu parteneri externi;
— dezvoltarea abilităților IMM-urilor în dezvoltarea de competențe digitale.

Digital Innovation Hub of Moldova beneficiază de mentoratul din partea ADR Nord-Est (Piatra Neamț, România). DIH of Moldova este implementat în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului (finanţat de USAID şi Suedia).

Distribuie acest articol