Natalia Manoil, șefa de promoție a USARB 2022: „Din copilărie am vrut să fac DREPTate”

Natalia Manoil este absolventa USARB care de mic copil și-a dorit să ajute oamenii apărându-i de ilegalități. Natalia a fost voluntară la „Clinica juridică”, acolo unde și-a format abilități și cunoștințe în domeniul dreptului, astfel ca să poată oferi servicii juridice de calitate oamenilor aflați în dificultate. Acum, prin intermediul „Clinicii juridice”, oferă servicii juridice gratuite pentru cetățenii ucraineni.

Dorința de a face dreptate a făcut-o pe Natalia să devină juristă. Și-a urmat visul pe care îl avea încă din copilărie. Acum, ea se poate mândri cu reușitele sale, însă aceasta e abia începutul.

„Din copilărie mi-am dorit întotdeauna să ajut oamenii și, totodată, să combat nedreptatea. Și cea mai bună armă în această luptă este cunoașterea legislației. Juristul este profesia care are tangențe cu domenii de activitate destul de largi. Pentru aceasta este nevoie de multă implicare, responsabilitate și dorință de a ajuta oamenii aflați în dificultate. Iată de ce am ales să studiez acest domeniu și mă văd o bună specialistă în viitor.”

Evident că meseria nu se învață doar la prelegeri. Natalia a reușit să „guste” din această profesie chiar în timpul studenției sale devenind voluntară la organizația neguvernamentală „Clinica juridcă”. Iată ce ne-a povestit tânăra despre experiența ei de acolo.

 Pe lângă studierea disciplinelor prevăzute de curriculum, este extrem de important ca un student să se angajeze în activități extracurriculare. În cazul meu, vorbim despre voluntariat în organizația neguvernamentală «Clinica juridică», care a contribuit la dezvoltarea profesională și personală. 

În calitate de voluntară am fost implicată în campanii de informare și educare juridică a populației din mediul rural: acces la justiție, lupta împotriva discriminării, drepturile consumatorilor, violență în familie etc. Împreună cu juriști și avocați am oferit asistență juridică primară populației din grupurile social vulnerabile.

În prezent, lucrez ca juristă într-un un program de asistență juridică pentru refugiații din municipiul  Bălţi şi din regiunea de nord a Republicii Moldova.”

Nu doar implicarea în activitățile de voluntariat la „Clinica juridică” a pregătit-o pentru meseria de juristă, Natalia participând inclusiv la formări specializate, la conferințe științifice, iar apogeul activității sale de studentă a fost susținerea tezei de licență.

„Am participat la diverse seminare, prelegeri publice, la conferințe și alte evenimente specializate. Cea mai importantă pentru un student este activitatea de cercetare, ale cărei rezultate pot fi prezentate la conferințe științifice. Cât eram studentă, am reușit să particip la Conferința Studenților Interuniversitaria de două ori, în anii 2019 și 2022. 

Iar cel mai memorabil moment din viața studențească a fost susținerea publică a tezei de licență. Trebuia să prezint în mod adecvat nu numai lucrarea, dar și să demonstrez cunoștințele acumulate în cei patru ani de studenție.”

Natalia și-a amintit despre cel mai preferat loc din campusul universității. Iată cum îl descrie. 

„Cel mai preferat loc din universitate este scuarul de lângă havuz. Aici domnește atmosfera de forfotă studențească: cineva comunică cu colegii, cineva se pregătește pentru ore, cineva se odihnește după studii.”

Absolvirea primei etape de formare profesională este abia începutul devenirii unei juriste profesioniste. Natalia își propune să continue să studieze pentru a deveni și mai bună în acest domeniu.

„Încheierea primului ciclu de studii este un început pentru mine ca specialistă. Prin urmare, plănuiesc să-mi continui dezvoltarea profesională și personală, să-mi continui studiile într-una dintre domeniile dreptului și, desigur, să muncesc în favoarea oamenilor.

Plec de la USARB cu cele mai bune și calde amintiri din studenție pe care le-am petrecut alături de colegi și de profesori competenți”, a conchis Natalia.

Vă amintim că, pe 20 iulie, s-a desfășurat ceremonia de înmânare a diplomelor de licență a promoției 2022. În cadrul aceluiași eveniment au fost prezentate șefele de promoție 2022.

Distribuie acest articol