„Amintirile mă vor lega pentru totdeauna de Universitatea de Stat «Alecu Russo.»” Absolventa Virginia Guțu povestește despre anii săi de studenție

Virginia Guțu este șefa de promoție a Facultății de Litere, specialitatea Limba și literatura română și limba engleză. Vă invităm să o cunoașteți mai bine pe Virginia, absolventa universității noastre.

Virginia reprezintă un exemplu elocvent cum să iubești un lucru din profundă copilărie și să-l ții aproape de inimă până în viața adultă. Tânăra povestește ce a influențat-o ca să aleagă să studieze limbile la Facultatea de Litere din cadrul USARB.

„Interesul meu pentru tot ceea ce înseamnă limbă și literatură română s-a născut încă în anii de școală. Poate că el a existat dintotdeauna în straturile ființei mele, dar s-a conturat în nuanțe din ce în ce mai vizibile în perioada liceală. Atunci am avut fericirea să întâlnesc profesori care au reușit să-mi descopere potențialul creator, inspirându-mi ideea să merg la Litere. În ceea ce ține de limba engleză, nu știu dacă ar trebui să insist pe importanța cunoașterii unei limbi de circulație internațională. Am ales să o studiez, din motiv că a devenit o lingua franca în multe domenii de interes și face posibilă realizarea a diverse conexiuni interculturale.”

În cei patru ani de studenție, Virginia nu i-a petrecut doar în sala de curs, a reușit să se înscrie în diferite ateliere, conferințe sau proiecte internaționale. Iată cum își amintește despre anii petrecuți la USARB.

„În cei patru ani de studenție, am încercat să găsesc o formulă care mi-ar permite să fiu în egală măsură o studentă conștiincioasă în sala de curs, dar și una implicată în afara acesteia. Unele dintre activitățile extracurriculare la care am participat mi-au întregit cunoștințele în limbă și literatură, altele m-au provocat să descopăr domenii noi, mai puțin înrudite cu cel filologic. Activitățile cele mai memorabile rămân a fi cele în format fizic, printre care conferințele studențești, atelierele, școlile de vară, proiectele internaționale etc.

Școala de vară Interculturality and Tolerance: Values for the Future Europe rămâne a fi una dintre cele mai frumoase experiențe pe care mi le-a oferit USARB. Într-un mediu plăcut, lipsit de rigori academice, am cunoscut aspecte din istorie și civilizație, tradiție și valori românești (și nu doar). Am legat relații de colegialitate cu tineri de la Universitatea «Iuri Fedkovâci» din Cernăuți și Universitatea de Stat din Moldova, cu care am petrecut momente deosebite împreună. Școala de vară a presupus mai multe cursuri interactive, ținute sub forma unor prelegeri. Comunicarea prin arte, de exemplu, a fost unul dintre preferatele mele. În timpul liber, exploram împrejurimile, ne plimbam cu telescaunul, mergeam în excursii etc.”, ne-a povestit absolventa.

Virginia a petrecut mult timp la biblioteca științifică, de aceea anume pereții acestei clădiri istorice i-a devenit cel mai preferat loc din universitate.

„Cei care aleg să-și lege destinul de cuvânt nu pot exista în afara cărților și, implicit, în afara lecturii. Contrar aparențelor, biblioteca universității este locul în care există viață, o viață a cuvântului scris. Pe durata anilor de studiu, biblioteca a fost martorul tăcut al pregătirilor pentru seminare, lecturilor și cercetărilor mele.”

Tânăra pleacă de la USARB cu un bagaj de amintiri și cu experiențe de tot soiul. A învățat să fie independentă și curajoasă în tot ceea ce face.

„Amintirile sunt cele care mă leagă pentru totdeauna de Universitatea de Stat «Alecu Russo» din Bălți. Aflându-mă la sfârșit de drum, îmi dau seama că au fost patru ani deosebiți, ani în care m-am format nu doar ca specialistă, dar, vreau să cred, și ca personalitate. Cert este că am avut parte de profesori versați, de întâlniri și discuții în stare să îmi schimbe viața. Am învățat să gândesc pe cont propriu și să am curajul să-mi setez standarde din ce în ce mai înalte. Am descoperit voci cu care rezonez și cărți care m-au format. Studiile realizate aici, la USARB, reprezintă un moment-cheie al devenirii mele și rămân a fi un punct de reper de acum încolo.”

Vă amintim că, pe 20 iulie, s-a desfășurat ceremonia de înmânare a diplomelor de licență a promoției 2022. În cadrul aceluiași eveniment au fost prezentate șefele de promoție 2022.

Distribuie acest articol