CONGRESUL INTERNAȚIONAL AL PROFESORILOR DE LIMBĂ GERMANĂ,

EDIȚIA A XVII-a – IDT 2022, VIENA, AUSTRIA

 (XVII. Internationale Tagung der Deutschlehrerinnen und Deutschlehrer 2022)

În perioada 15 – 20 august 2022, Oxana Chira, dr., conf. univ., șefa Catedrei de filologie engleză și germană, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a participat cu o comunicare la cel mai mare congres al profesorilor de limba germană din lume, organizat o dată la patru ani cu circa 3000 de participanți prezenți. În urma unei selecții anterioare, realizată în baza abstractului și a posterului trimis către o comisie specială IDT, Doamna Oxana Chira a fost inclusă în programul Congresului, prezentând, la Universitatea din Viena, în secțiunea F7 „Mehrsprachigkeitsdidaktik”, comunicarea „Anerkennung der Mehrsprachigkeit in Gesellschaft und Bildung”.

Datorită acestui frumos eveniment organizat de Universitatea din Viena, dr., conf. univ. Oxana Chira a avut posibilitatea să ia parte la ședințele plenare, organizate în fiecare dintre zilele congresului IDT 2022, să asiste la discursurile unor personalități notorii – lingviști și didacticieni – precum Hannes Schweiger (16.08.2022), Mi-Cha Flubacher und Sara Hägi-Mead (18.08.2022), İnci Dirim (19.08.2022).

Pe parcursul celor cinci zile, dr., conf. univ. Oxana Chira a participat la secțiuni, discuții de podium (Podien), prezentări de postere, workshop-uri etc. conform programului (https://www.idt-2022.at/site/programm/fachprogramm). În cadrul congresului IDT 2022 – un adevărat „maraton” de formare germanofonă continuă – au fost lansate cărți, reviste de specialitate, proiecte și au fost prezentate asociațiile de profesori de limbă germană de pe toate continentele.

IDT 2022 din Viena a reunit un grup de participanți în seminarele DACH organizate de Ministerul Federal al Educației Austriei la care dr., conf. univ. Chira Oxana, de asemenea, a participat în 2014 și 2017. Participanții DACH au format un grup de lucru, punctând noi perspective comune pentru următorii ani în domeniul predării limbii germane.

Ceea ce este deosebit de important şi diferit faţă de alte conferințe, congrese, forumuri etc. constituie faptul că participanții prezenți la IDT 2022 au avut posibilitatea de a relua vizionarea anumitor comunicări sau de a le urmări pe acelea pe care le-au ratat în direct, pe platforma Moodle IDT 2022.

Distribuie acest articol