Campania „Zilele Democrației” în instituțiile de învățământ a fost găzduită astăzi de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
CEC a vizitat tinerii alegători de la USARB pentru a le povesti despre importanța participării la alegeri. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, le-a vorbit elevilor din cadrul Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” și studenților USARB despre procesul de organizare a alegerilor în Moldova, despre importanța participării tinerilor la scrutinele electorale.
În debutul evenimentului, prim-prorectora pentru activitatea didactică, Lidia Pădureac, i-a încurajat pe tineri să devină activi civic, să participe la scrutinele electorale și să contribuie la procesele politice din țară. De asemenea, Lidia Pădureac le-a amintit elevilor și studenților care în curând vor participa pentru prima oară la alegeri că dreptul la vot este un drept constituțional al fiecărui cetățean al țării. Mai mult, a menționat că femeile au obținut dreptul să voteze abia la începutul secolului al XX-lea.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, le-a vorbit viitorilor alegători despre drepturile fiecăruia dintre ei, cum să desfășoare o campanie electorală și care sunt instituțiile la care pot apela pentru informare și sprijin.
De asemenea, tinerii au aflat specificul alegerilor prezidențiale, parlamentare, locale, dar și care este scopul organizării referendumului.
Tinerii alegători au aflat că au dreptul la o singură greșeală în cabina de vot, atunci când din neatenție sau din alt motiv comit o greșeală când aplică ștampila „Votat”. În acest sens, aceștia deja cunosc că pot solicita încă un buletin de vot.
Elevii și studenții au fost întrebați dacă sunt sau nu de acord ca tinerii din Moldova să poată vota începând cu vârsta de 16 ani, dar și despre implementarea votului electronic în procesul electoral. Discuția a fost împărțită în cei care susțin și care nu susțin aceste schimbări, în spiritul democrației și libertății de exprimare.
Datorită evenimentului de azi tinerii alegători au aflat mai mult despre viața democratică, despre importanța implicării lor în procesul luării deciziilor și înțelegerea procesului decizional în general.
Campania „Zilele Democrației” în instituțiile de învățământ se desfășoară în contextul Zilei Internaționale a Democrației, sărbătorită anual pe 15 septembrie. Potrivit Adunării Generale a ONU, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.