Crucea Roșie a organizat un training de acordare a primului ajutor pentru studenții, profesorii și bibliotecarii de la USARB
Echipa Comitetului Internațional al Crucii Roșii, cu sediul în Moldova, formată din reprezentanții Diana Barbacumpa, cooperation officer, și paramedicii din Germania Marton Samuel Krolopp și Jan Paul Baur, a organizat miercuri, 21 septembrie, un training gratuit atât pentru elevii Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți și pentru studenții USARB, cât și pentru colaboratorii colegiului, universității, dar și a Bibliotecii Științifice a USARB.
Scopul principal al trainingului a fost de a disemina cunoștințe de bază despre acordarea primului ajutor în situații excepționale până la venirea medicilor.
În debutul ședinței, publicul a aflat ce reprezintă Crucea Roșie, care este diferența dintre Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Federația Internațională a Societăților Crucii Roșii și Semilunii Roșii și care este misiunea acestor organizații internaționale.
Lecțiile teoretice au fost susținute de doi paramedici din Germania și tot ei au monitorizat cum studenții și profesorii aplică în practică cunoștințele obținute.
Participanții au aflat câteva reguli-cheie de oferire a primului ajutor. În primul rând, trebuie să se asigure dacă persoana se află în siguranță, dacă dă semne de viață, să verifice dacă nu are scurgeri de sânge, să verifice dacă respiră etc. Doar după aceste activități pot trece la oferirea primului ajutor, în funcție de situație (accident rutier, traumatisme, scurgeri de sânge, pierderea cunoștinței etc.) până la venirea specialiștilor.
Participanții au învățat tehnici noi de acordare a primului ajutor conform standardelor Crucii Roșii.
Astfel, studenții, alături de profesorii lor, au exersat tehnica „colacul de salvare” care implică o acțiune de relocare/scoatere a persoanei inconștiente dintr-un loc periculos pentru aceasta. O altă tehnică de ajutor este inelul de scoatere a persoanei. Acesta poate fi confecționat dintr-o materie rezistentă, scopul căruia este de a așeza pe inel persoana care necesită evacuată dintr-un loc periculos și transportată în siguranță cât mai departe de locul accidentului.
Paramedicii au arătat și au explicat cum se aplică corect un bandaj de presiune, scopul căruia este de a opri hemoragia din rană, însă nu și circulația sanguină.
În cazurile în care depistăm că persoana respiră cu dificultăți se utilizează tehnica „gâtul supra întins”. Ea se folosește atunci când persoana este culcată pe spate și i se întinde gâtul pentru ca aerul să circule fără bariere.
La sfârșit de training, fiecare participant(ă) a obținut câte o diplomă de participare la trainingul de acordare a primului ajutor.
Dacă vrei să fii mereu conectat(ă) la știrile USARB, abonează-te la canalul de Telegram al universității – USARB News – sau poți urmări toate evenimentele pe pagina de Facebook ori Instagram a acesteia.