Lansarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic NORTEK din cadrul USARB

În data de 2 decembrie 2022, a avut loc lansarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) NORTEK din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).

La eveniment au participat Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, E.S. Kent D. Longsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, E.S. Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Scott Hocklander, directorul Misiunii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Moldova, Karin Borovic, șefa Secției cooperare pentru dezvoltare, Ambasada Suediei, Maria Prisacari, directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Ghenadie Șmulschii, viceprimar al municipiului Bălți, reprezentanți ai asociațiilor din sectorul privat, ai mediului academic și ai societății civile.

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic NORTEK își propune să desfășoare activități orientate spre dezvoltarea, valorificarea și promovarea infrastructurii de cercetare, inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN).

Misiunea NORTEK constă în planificarea, organizarea și desfășurarea activităților de formare profesională inițială și continuă, consultanță, cercetare, inovare și transfer tehnologic, cu o deschidere largă către mediul de afaceri micro, mici și mijlocii în domeniul tehnologiilor inovative la nivel național și internațional.

NORTEK dezvoltă programe de formare pentru elevi, studenți, colaboratori și absolvenți ai USARB, antreprenori, reprezentanţi ai industriei, businessului micro, mic şi mijlociu, reprezentanți ai diferitor instituții, organizaţii, bănci, companii investiţionale şi de consultanţă, tuturor celor interesați de cercetare și inovație din RDN.

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic NORTEK a fost inițiat la nivel național, în rezultat al parteneriatului între:

  • Primăria mun. Bălți;
  • Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR);
  • Ministerul Educației și Cercetării (MEC);
  • Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectoarele public și privat, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și partenerii de dezvoltare, creat prin contribuția financiară a Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenției de Dezvoltare Regională Nord, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Ministerul Educației și Cercetării și partenerii strategici de dezvoltare USAID, Suedia și UK aid au contribuit și susțin în continuare Centrul NORTEK prin investiții în infrastructură, programe educaționale, digitalizare și antreprenoriat.

Centrul Nortek al USARB are o suprafață de peste 6 000 m2 și oferă:

  • spații de coworking și cercetare
  • săli de conferință
  • tehnologii și laboratoare moderne
  • zone interactive
  • Smart Caffe

Studenții USARB și-au adus contribuția proprie la organizarea evenimentului și au avut ocazia inedită să interacționeze cu demnitari de stat, ambasadori și oaspeți de onoare. Implicarea studenților în viața comunității universitare reprezintă un element distinct al culturii organizaționale a USARB.

 

 

Distribuie acest articol