Istoricul Octavian TÂCU a lansat monografia „Rusia și separatismul transnistrean în Republica Moldova: Implicări geopolitice, militare și energetice”

Evenimentul a avut loc pe data 17 februarie, la Biblioteca Științifică din cadrul Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți.

Prezentă la eveniment, istoricul Lidia PĂDUREAC a menționat: ,,Istoricul Octavian Țâcu cercetează problemele din geneză, astfel realitățile din Republica Moldova – inclusiv cele din teritoriile de pe malul stâng al Nistrului – sunt analizate în concordanță cu trecutul acestui spațiu. Autorul este credibil în afirmații, întrucât se bazează pe argumente incontestabile”.

La rândul său, autorul Octavian TÂCU a afirmat: „Sperăm din toată inima că această publicație va putea genera o anumită empatie față de Republica Moldova și cetățenii săi, care în prezent trec prin momente complicate determinate de războiul din Ucraina”.

Apariția acestei cărți a fost determinată de escaladarea războiului din Ucraina la 24 februarie 2022, în urma invaziei Federației Ruse. Lucrarea este bazată, în mare parte, pe cercetările autorului desfășurate timp de aproape două decenii. Conceptul general al cercetării și compartimentarea sa pe aspectele geopolitice, militare și energetice au apărut în urma unei colaborări cu publicistul și jurnalistul italian Carlo Policano, care are o contribuție importantă la apariția cărții.

Cartea cuprinde 3 capitole:

Capitolul 1 – România, Rusia și premisele istorice ale separatismului transnistrean;

Capitolul 2 – Războiul de la Nistru (1992) și scindarea Republicii Moldova;

Capitolul 3 – Sistemul energetic al Republicii Moldova: interese ruse și întreținerea separatismului transnistrean.

La eveniment au participat studenți, elevi, cadre didactice și oaspeți din municipiul Bălți, interesați de istoria neamului românesc.

 

 

Distribuie acest articol