Comemorarea victimele războiului de pe Nistru de către cadrele didactice și studenții USARB

La data de 7 martie 2023, în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie din s. Cajba, r-nul Glodeni a fost vernisată expoziția dedicată aniversării începutului conflictului armat de pe Nistru, organizată de către conf. univ. dr. Virgiliu BÎRLĂDEANU, Catedra de științe socioumane și asistență socială.

Scopul activității a vizat sensibilizarea publicului larg, precum și a tineretului studios privind păstrarea vie a evenimentelor tragice care au avut loc în 1992. La acest eveniment au fost prezenți studenții de la specialitatea Istorie și Educație civică, elevii claselor a XII-a de la IP Liceul Teoretic Balatina, coordonați de profesoara de istorie Doamna Svetlana BÎRSAN, domnul Alexandru MOLCOSEAN, profesor de istorie în cadrul LT „B. P. Hasdeu” (Bălți) și doamna Ana MOLCOSEAN, asist. univ. Catedra de științe socioumane și asistență socială, profesoară de istorie în cadrul LTR „Ion Creangă” (Bălți) precum și veteranii războiului de pe Nistru din satul Cajba.

Detalii emoționante și pline de durere au fost dezvăluite de către veteranii participanți la acest conflict, care cu lacrimi în ochi își amintesc de ororile prin care au trecut și de combatanții pe care i-au pierdut pe câmpul de luptă. Cu un bogat conținut informațional au venit și cadrele didactice din cadrul Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți în cooperare cu Administrația Muzeului.

Războiul din Transnistria a fost o încercare pentru întreg poporul basarabean, pentru că a fost o luptă pentru existență națională a statului. Veteranii au fost cei care și-au pus viața în pericol și au dat dovadă de bărbăție, patriotism luptând până în ultimul moment, ca urmare trebuie să le purtăm cinstea și să păstrăm darul cel mai prețios ,,Pacea”.

 

Distribuie acest articol