La 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți  a fost inaugurat bustul Regelui Ferdinand I Întregitorul

Evenimentul marchează Centenarul adoptării Constituției României Întregite și a promulgării ei de către Rege.

Bustul a fost ridicat în curtea Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți la inițiativa Asociației Obștești „MONUMENTUM” în parteneriat cu USARB și susținut financiar de Consulatul General al României la Bălți, de avocații Dragoș Grosu și Igor Ciuru, de Iulian Rusanovschi – președintele Asociației Obștești MONUMENTUM și, respectiv de Ion Deli, ofițer în rezervă.

Prezentă la ceremonie, rectorul USARB, Natalia Gașițoi a menționat: ,,Sper că toți cei care vor traversa curtea universității și vor arunca privirea spre acest monument, vor încerca să depună tot efortul pentru a-și îndeplini responsabil obligațiile. Moment istoric pentru USARB, dar și pentru întreaga comunitate din regiunea de nord a țării”.

,,În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: R. Democrată Moldovenească – Basarabia, în hotarele ei de Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldave, în puterea dreptului istoric și de neam, pe baza principiului că noroadele singure să își hotărască soarta lor de astăzi, înainte și pentru todeauna se unește cu mama ei, România” – a menționat Petrișor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Obștești „Monumentum” a precizat: ,,Regele Ferdinand și Regina Maria au vizitat orașul Bălți în perioada interbelică de două ori, iar sediul central al universității a purtat numele ,,Domnița Ileana”, în perioada interbelică.  Acest monument trebuie să fie un semn de gândire pentru toți locuitorii din mun. Bălți, inclusiv faptul că această localitate s-a dezvoltat anume în perioada României întregite, atunci când pentru prima dată Bălțiul a fost electrificat, s-au făcut drumuri pavate, s-au ridicat biserici”.

Cu discursuri și elogii Regelui Ferdinand I au venit și istoricul, prim-prorectorul USARB, Lidia Pădureac, istoricul Octavian Țâcu și dr., conf. univ, șeful Catedrei de literatură română și universală, scriitorul Nicolae Leahu.

La evenimentul au mai participat invitați și oaspeți de pe ambele maluri ale Prutului, profesori universitari, studenți și elevi din municipiul Bălți.

Rectorul USARB a oferit diplome de gratitudine pentru cei care sunt ctitorii bustului Regelui Ferdinand I la Bălți, în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru contribuția adusă la edificarea monumentului Regelui Ferdinand I și pentru promovarea valorilor istoriei, culturii și spiritualității românești:

Dragoș GROSU, avocat;

Igor CIURU, avocat;

Denis BOTEZATU;

Petrișor Ionel DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți;

Ion DELI, ofițer în rezervă;

Iulian RUSANOVSCHI, avocat, președinte a Asociației Obștești ,,MONUMENTUM”.

Bustul este lucrat de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, iar bronzul acestuia a constituit o donație din partea Consulatului General al României la Bălți. Pe postamentul din piatră de Cosăuți este redat textul promulgării Constituției, semnat de Regele Ferdinand la 28 martie, 1923.

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927, Sinaia), numit şi Ferdinand I Întregitorul, rege al României, membru şi preşedinte de onoare al Academiei Române din 16 martie 1890. În timpul domniei sale s-a înfăptuit Marea Unire din 1918, s-au pus bazele consolidării statului naţional unitar român şi s-au adoptat măsuri fundamentale pentru dezvoltarea ţării noastre: votul universal, reforma agrară, Constituţia din 1923.

Despre viața și domnia Regelui Ferdinand I:

https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ferdinand_I_de_Hohenzollern-Sigmaringen

 

 

Distribuie acest articol