Ceremonia de inaugurare a Centrului de Angajabilitate Francofon la

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, în parteneriat cu Biroul Național al Agenției Universitare a Francofoniei în Republica Moldova, au inaugurat, în data de 28 martie 2023, Centrul de angajabilitate francofon USARB (Centre d’Employabilité Francophone USARB). CEF-USARB este al 6-lea centru deschis cu sprijinul AUF în Republica Moldova, care se înscrie în rețeaua națională și internațională de centre din întreaga lume și care va beneficia de schimb de bune practici.

Ceremonia de inaugurare a CEF-USARB a fost organizată cu participarea doamnei Natalia GAȘITOI, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a domnului Mohamed KETATA, directorul Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, doamna Claudia VIȘAN, directoarea Biroului Național AUF Moldova, dna Valentina PRITCAN, prorector pentru relații internaționale și activitate științifică, doamna Tatiana DUBIȚKAIA, vice primar de Bălți, Lilia TRINCA, decana Facultății de Litere, decani, profesori, absolvenți, studenți, reprezentanți ai autorităților locale, reprezentanți ai altor universități membre francofone ale AUF și reprezentanți ai mediul socio-economic din municipiul Bălți.

Deschiderea Centrului de angajabilitate francofon reprezintă o prioritate a Strategiei Agenției Universitare a Francofoniei pentru anii 2021-2025 și a USARB, având drept scop susținerea inserției profesionale a tinerilor și dezvoltarea antreprenoriatului.

CEF este un spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă oră, care își propune să fie un punct de întâlnire între studenți, profesori, angajatori, absolvenți și antreprenori, pentru a consolida capacitatea de angajare și integrare profesională a tinerilor. În procesul de formare profesională a tinerilor se va ține cont de cei 4 poli de activitate ai unui CEF: consiliere, informare și tutorat de angajabilitate; formare complementară axată pe competențe transversale; pre-incubarea antreprenorială, obiectivul major fiind îmbunătățirea integrării profesionale a tinerilor și susținerea acestora în pregătirea pentru viitoarea carieră.

Acest spațiu de servicii va fi pus la dispoziția studenților francofoni de la toate cele 4 facultăți ale universității. Astfel, studenții vor dispune de multiple oportunități și perspective de dezvoltare profesională și personală, ceea ce va facilita angajabilitatea acestora și le vor dezvolta spiritul antreprenorial.

Responsabila CEF USARB, doamna Lucia BALANICI, a mulțumit tuturor actorilor care și-au adus aportul la inaugurarea Centrului de Angajabilitate Francofon la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Distribuie acest articol