USARB – spațiu pentru studenții și elevii curajoși! Un nou concurs de start-upuri !

Un nou concurs de start-upuri a avut loc în data de 31 martie la NORTEK. 9 echipe de elevi și studenți curajoși din Fălești, Briceni, Cupcini, Bălți, Florești și Edineț au participat la Concursul de Start-up-uri, organizat de către doamna Valentina PRIȚCAN, prorector pentru activitate științifică și relații internaționale, doamna Lilia TRINCA, decan al Facultății de Litere, doamna Oxana CHIRA, șefa Catedrei de filologie engleză și germane, doamna Victoria MASCALIUC, lect.univ., dr. și membrii Catedrei  de filologie engleză și germană.

Concursul reprezintă un eveniment din cadrul proiectului Youth Preneurship and YouthNovation through Community Engagement and American Values Promotion (Grant Federal: SMD70022GR0041, sponsorizat că către Departamentul de Stat prin intermediul Ambasadei SUA în Republica Moldova și coordonat de către Victoria MASCALIUC, lect. univ., dr., Catedra de filologie engleză și germane.

Scopul concursului  a fost promovarea antreprenoriatului social și antrenarea tinerilor din 10 regiuni ale Republicii Moldova în dezvoltarea ideilor inovative.

Acesta a avut loc în două etape: (1) scrisă, participanții au trimis propunerile de proiect; (2) orală, participanții au prezentat start-up-urile. Ideile de start-up au fost evaluate de către o echipă de profesioniști:

–          Robert ECKHART, profesor invitat prin programul Fulbright;

–          Oxana GOLUBOVSCHI, conf. univ., dr., șefa Catedrei de filologie engleză, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău;

–          Lilia HERȚA, conf. univ., dr., Catedra de filologie engleză, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău;

–          Angela CĂLĂRAȘ, lector, Catedra de filologie engleză și germană, USARB;

–          Nicoleta BAGHICI, lector, Catedra de filologie engleză și germană, USARB;

–          Oxana CEH, lector, Catedra de filologie engleză și germană, USARB.

 

Două din cele nouă start-upuri au beneficiat de finanțare în valoare de 200$:

–          Echipa Driving Forces in Education (USARB), mentor – Micaela ȚAULEAN, conf. univ., dr.;

–          Echipa Sângerei Airlines (Sângerei), mentor – Ludmila ROȘCA.

 

Alte 4 echipe au beneficiat de premii:

–          Echipa Innovators (Bălți), mentori – Natalia VIZITIU și Angela ȘTEFANCO;

–          Echipa Save Nature (Bălți), mentor – Lilia GLADCHIH;

–          Echipa Swarm of Bees (Briceni), mentor – Cristina DVORNIC;

–          Echipa Willing Hearts (Edineț), mentor – Lilia GLADCHIH.

 

 

Distribuie acest articol