Fundaţia Orange, Proiectul Tehnologiile Viitorului și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți – parteneriat pentru incluziune și educație digitală în Nordul Moldovei

Fundaţia Orange Moldova a semnat Acordul de Parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID, Suedia și UKaid, și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți privind stabilirea unui cadru de cooperare pentru creșterea competitivității economice în Regiunea de Dezvoltare Nord a Moldovei.

Parteneriatul trilateral prevede extinderea colaborării în scopul îmbunătățirii mediului și infrastructurii pentru cercetare, inovare, transfer de tehnologie și dezvoltare continuă a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Nortek.

Astfel, circa 4500 de studenți, tineri specialiști și antreprenori din Bălți și regiune se vor bucura de programe, echipamente și spații pentru a-și dezvolta abilități tehnologice și antreprenoriale și pentru a fi pregătiți pentru profesiile viitorului.

Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova: „Orange Moldova este jucătorul CSR #1 pe piața TELCO din țară, datorită proiectelor de educație, digitalizare și  facilitare a vieții zi cu zi, cu ajutorul tehnologiei. Alături de Fundația Orange, susținem Nortek în calitate de partener tehnologic, astfel încât și populația din nordul țării să aibă acces la un mediu favorabil incluziunii și educației digitale, cercetării, inovării şi transferului tehnologic. Pe lângă asigurarea serviciilor gratuite de Internet și Wi-Fi în spațiile dedicate desfășurării proiectelor de învăţare, vom derula și o serie de proiecte şi evenimente dedicate studenţilor şi tinerilor din Bălţi. În acest mod, alături de partenerii strategici ai țării noastre, contribuim continuu la formarea şi dezvoltarea abilităţilor digitale și antreprenoriale, imperative perioadei tehnologizate în care trăim.

Acordul de cooperare dintre Orange Moldova, FTA și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, marchează cumularea eforturilor pentru a ajuta societatea și a o susține în parcursul de transformare digitală. De asemenea, parteneriatul oferă noi oportunități de dezvoltare a Nortek și a capacității sale instituționale, avansarea inovațiilor, cercetarea și transformarea digitală a regiunii de Nord a țării, dar și creşterea potenţialului de inovare în diverse domenii ale științei.

Doina NISTOR, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „Tehnologia se schimbă cu o viteză uimitoare, iar abilitatea de a ne adapta tehnologiei devine un obiectiv care îl putem realiza împreună. Proiectul Tehnologiile Viitorului, cofinanțat de USAID, Suedia și UKaid – în parteneriat cu Orange, investim în educație și ecosistemul digital din Republica Moldova. Nortek este locul unde tinerii, studenții, profesioniștii din zona Nord se pot inspira pentru cariere digitale, pot urma cursuri de reorientare profesională și să aibă contact cu noi tehnologii.

Natalia GAȘIȚOI, Rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți: „Nortek este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul academic, privat și partenerii de dezvoltare ai țării. Semnarea acestui agrement aduce proiecte importante în această regiune, ceea ce înseamnă oportunități mai vaste pentru dezvoltarea competențelor femeilor, studenților, dar și comunității de antreprenori.

Prin semnarea acordului de cooperare, Orange Moldova, alături de Fundația Orange, își consolidează rolul de actor social implicat în incluziunea și educația digitală a societății și își reconfirmă rolul de partener tehnologic al Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Nortek.

Despre Fundația Orange Moldova

Fundaţia Orange Moldova a fost înfiinţată în anul 2009, ca parte a organizaţiei cu acelaşi nume la nivel internaţional. Până în prezent, datorită investiţiilor sale, au fost dezvoltate peste o sută de proiecte sociale, în valoare de circa 100 de milioane de lei. Fundaţia Orange Moldova dezvoltă proiecte în patru domenii cheie: educație și educație digitală; ajutor social populației; sănătate și dizabilități; cultură. Beneficiari ai proiectelor Fundaţiei Orange Moldova sunt peste 400 de mii de persoane din toată ţara.

Distribuie acest articol