Participarea studenților USARB la 𝐜𝐞𝐚 𝐝𝐞-𝐚 6-𝐚 𝐞𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐞 𝐚 𝐒̗𝐜𝐨𝐥𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̗𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐫𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐥𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐞𝐧𝐠𝐥𝐞𝐳𝐚̆ 𝐉𝐀𝐒𝐒𝐘 2023, organizată de UAIC

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  a oferit studenților Universităţii de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi USARB 6 locuri, în regim de gratuitate, pentru a participa la cea de-a 6-a ediție a Școlii Internaționale de Vară JASSY 𝐢̂𝐧 𝐥𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐞𝐧𝐠𝐥𝐞𝐳𝐚̆ (𝐚 𝐉𝐨𝐮𝐫𝐧𝐞𝐲 𝐭𝐡𝐫𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐥𝐢𝐟𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐡𝐀𝐫𝐝 𝐬𝐜𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞𝐬, 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐒, 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐬𝐜𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐡𝐞 𝐭𝐨𝐮𝐫𝐢𝐬𝐦 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐘), la care au participat 90 de cursanți din Austria, Belgia, China, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, România, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina, precum și 10 elevi de liceu.

Evenimentul a avut loc în perioada 10 – 21 iulie 2023. Oferta academică din cadrul JASSY 2023 a inclus patru module interdisciplinare și două module cu profil economic.

  • Modulul interdisciplinar „Life Sciences in the Race Against Emerging Threats to Human Health (LS)” a oferit participanților atât cunoștințe teoretice cât și oportunitatea de a dezvolta abilități practice în domeniul Științelor Vieții.
  • Participanții la modulul „Hard Sciences Unveiled – an Interdisciplinary Tour (HS)” au vizitat laboratoarele de cercetare UAIC și au studiat, printre altele, despre inteligența artificială, modele fizice și matematice cu aplicabilitate în diverse domenii, noțiuni introductive de criptografie și tehnici utilizate în spectroscopia mediului interstelar.
  • Pachetul de prelegeri, workshop-uri și activități din cadrul modulului interdisciplinar „Eastern European Perspectives (EEP)” a oferit cursanților posibilitatea de a interpreta corect particularitățile culturii est-europene dar și locul și rolul României în regiunea est-europeană.
  • Modulul „Tourism at the Eastern Border of the EU. Interdisciplinary Training for Tour Guides (TTG)” a propus participanților un parcurs interdisciplinar complex printre tehnologiile contemporane, tendințele curente în marketingul destinațiilor turistice și tehnicile de ghidaj turistic actual.
  • În cadrul modulului „Finance and Risk Management (FRM)” cursanții au dobândit o înțelegere generală a aspectelor practice și teoretice ale deciziilor financiare ale firmelor și modului în care acestea pot fi utilizate în stabilirea unei strategii de afaceri.
  • Studenții care au optat pentru „Strategic Human Resource Management (SHRM)” au descoperit principalele activități ale managementului resurselor umane și au fost inițiați în dezvoltarea strategiilor de resurse umane care să creeze plus valoare pentru organizație.

Pe lângă programul academic specific fiecăruia dintre cele șase module JASSY, participanților li s-a oferit o diversitate de activități extracurriculare cu caracter socio-cultural: turul ghidat al orașului și al Palatului Culturii, vizite la situri geologice din împrejurimile Iașului, inițierea în canotaj, interpretarea hărții celeste, tehnici de degustare de vinuri, dezbateri pe teme de actualitate și multe altele.

Departamentele de Relații Internaționale ale UAIC și USARB au selectat pentru participare la cea de-a 6-a ediție a Școlii Internaționale de Vară JASSY, organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, următorii studenți/studente ale USARB:

  1. Olga PASCAL, Facultatea de Litere, programul de studii ,,Limba engleză și limba germană”;
  2. Iana CERNEI, Facultatea de Litere, programul de studii ,,Limba engleză și limba spaniolă;
  3. Nadejda BALICA, Facultatea de Litere, programul de studii ,,Limba engleză și limba germană”;
  4. Mariana BURDEA, Facultatea de Litere, programul de studii ,, Limba și literature engleză și limba franceză”
  5. David PORCESCU, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, programul de studii ,,Inginerie și Management în Transport Auto”;
  6. Natalia RAILEAN, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, programul de studii ,,Psihologie”.

În cadrul Școlii Internaționale de Vară 𝐉𝐀𝐒𝐒𝐘 2023, studenții USARB au explorat modulele:

  • Life Sciences in the race against emerging threats to human health
  • Finance and Risk Management
  • Hard Sciences unveiled: an Interdisciplinary Tour (HS)
  • Eastern European perspectives
  • Strategic Human Resource Management

Pentru detalii accesați: www.uaic.ro/en/jassy

Implicarea studenților în a 6-a ediție a Școlii Internaționale de Vară JASSY 2023, facilitează implementarea acțiunilor prevăzute în Strategia de internaționalizare a USARB! Mulțumim, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru cooperare eficientă!

Testimoniale ale participanților din USARB la JASSY 2023:

,, JASSY 2023 a fost o experiență extrem de incitantă și unică pentru mine. Am pătruns în misterul modulului „Științe ale vieții în cursa împotriva amenințărilor emergente la adresa sănătății umane”, care era nou pentru mine până în acel moment și nu regret deloc alegerea făcută. Profesorii de la UAIC au fost excepțional de înțelegători și au prezentat în detalii toate subiectele de discuție. De asemenea, am avut ocazia să vizităm mai multe laboratoare și să ne familiarizăm cu complexitatea muncii lor. Profesorii au fost deschiși să discute posibile probleme legate de diferențele culturale și naționale, am fost încurajați să ne împărtășim în mod deschis gândurile și opiniile și, prin această abordare, am putut forma legături strânse cu studenții internaționali. Comunicarea cu studenți din diferite țări a devenit o experiență de neuitat pentru mine. Oamenii pe care i-am întâlnit au fost deschiși și prietenoși. Am reușit să mă împrietenesc cu studenți din Spania, Franța, Ucraina, Germania, China și India. În cadrul Școlii de Vară, am vizitat împreună multe obiective istorice din Iași, am participat la excursii, degustări de vinuri și activități sportive, inclusiv caiac și drumeții. A fost extrem de minunat. Iașul a lăsat cele mai calde amintiri in inima mea”.

Olga PASCAL, Facultatea de Litere, programul de studii ,,Limba engleză și limba germană

,, Aceste două săptămâni din viața mea sunt de neuitat. Am trăit multe momente minunate, am făcut față unor temeri. Fiecare zi a fost încărcată, plină de activități și descoperiri noi. Întâlnirea cu oameni minunați din întreaga lume mi-a permis să-mi fac mulți prieteni internaționali. Din prima zi am fost incantata, iar in fiecare zi aceasta incantare nu a făcut decât să intensifice. Ne-au așteptat caiac, drumeții, degustare de vinuri, excursii interesante. În fiecare zi am avut două prelegeri interesante cu profesori deschiși și minunați. La final, am avut un examen, pe care l-am trecut cu succes, și am primit certificatul de participare”.

Iana CERNEI, Facultatea de Litere, programul de studii ,,Limba engleză și limba spaniolă

,,Școala de vară din Iași a reprezentat o experiență inedită care a avut un impact semnificativ asupra vieții mele. Acest eveniment mi-a deschis oportunitatea de a cunoaște oameni minunați din întreaga lume, de a interacționa și colabora cu profesori excepționali, de a învăța despre noile descoperiri în domeniul științei și de a acumula cunoștințe utile. Explorarea modulului s-a desfășurat într-o sală confortabilă, cu atmosferă prietenoasă, ceea ce a favorizat procesul de învățare. De asemenea, am avut oportunitatea unică de a colabora cu persoane deosebite, de a forma noi prietenii și de a explora mai profund istoria națională și locurile frumoase din localitate. În concluzie, pot afirma cu încredere că această experiență de neuitat a fost cu adevărat demnă de trăit!”.

Nadejda BALICA, Facultatea de Litere, programul de studii ,,Limba engleză și limba germană

,,Pentru mine cea de-a 6-a ediție a Școlii Internaționale de Vară JASSY, organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost o experiență nemaipomenită. Am avut parte de 2 săptămâni minunate, petrecute alături de cei mai buni profesori, colegi și prieteni. În aceste 2 săptămâni, am avut parte de cursuri interesante din care am aflat lucruri noi și utile, pentru viitorul meu. Datorită excursiilor pe care le-am avut, am descoperit frumusețea Iașului mai îndeaproape. Totodată,  mi-am făcut prieteni din diferite țări, le-am cunoscut cultura. Mulțumesc pentru această oportunitate!”

Mariana BURDEA, Facultatea de Litere, programul de studii ,, Limba și  literature engleză și limba franceză”

,,Școala Internațională de Vară JASSY 2023, organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost o experiență captivantă. În cadrul ei, am explorat diverse domenii ale științelor reale, acumulând cunoștințe valoroase. Apreciez în mod deosebit oportunitatea de a-mi îmbunătăți abilitățile lingvistice în limba engleză. Interacțiunea cu colegii pasionați și instructorii talentați a fost inspirațională. În ansamblu, JASSY 2023 a fost un loc unde pasiunea pentru învățare s-a contopit cu dezvoltarea personală, lăsându-mă cu amintiri prețioase și cunoștințe durabile”.

David PORCESCU, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, programul de studii ,,Inginerie și Management în Transport Auto”

,,Școala Internațională de Vară JASSY 2023, organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost pentru mine o mare oportunitate de a practica competențele în limba engleză, să cunosc o mulțime de oameni veniți din toate colțurile lumii și să văd cu ochii mei toată frumusețea orașului Iași. Prin explorarea modulului ales de mine și activitățile suplimentare organizate am cunoscut o mulțime de informații noi și am petrecut timp util și distractiv. Profesorii erau foarte pasionați de toate subiectele predate și ne-au tratat cu respect. Sunt foarte mulțumită de oportunitatea de participa la Școala Internațională de Vară JASSY 2023, exprim recunoștință pentru această posibilitate”.

Natalia RAILEAN, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, programul de studii ,,Psihologie”

Distribuie acest articol