Lansarea volumului „Bălțiul în lumina vremurilor de altădată”

(ediție îngrijită de Diana VRABIE)

cu prilejul Zilelor Universității

Astăzi, 12 octombrie 2023, la ora 13.00, în sala Polivalentă a USARB, cu prilejul Zilelor Universității a fost lansată antologia „Bălțiul în lumina vremurilor de altădată”, semnată de Diana Vrabie, critic și istoric literar, eseist. Volumul este dedicat Bălțiului interbelic, cu tot ceea ce a presupus esența acestuia într-o epocă destul de încercată de intemperiile istorice, reunind mai bine de 60 de evocări, tot atâtea mărturii edilitar-culturale edificatoare.

La eveniment a fost prezentă echipă managerială a Universităţii, Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, Directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie, Mariana Mihailevschi, reprezentanţi ai administraţiei facultăţilor, profesori, studenţi, elevi, locuitori ai urbei.

Cu un cuvânt de salut s-a adresat comunității academice, doamna Rector Natalia Gașițoi, subliniind importanța unor astfel de cercetări pentru ceea ce prespune „memoria locului”. Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu a venit cu un mesaj de gratitudine din partea Consulatului General al României la Bălți, salutând apariția editorială de excepție.  Decanul Facultății de Litere, Lilia Trinca a menționat faptul că volumul vine să completeze o necesară bibliografie a Bălțiului, iar Prim-Prorectorul Lidia Pădureac a evidențiat etapele fundamentale de evoluție ale orașului, așa cum apar relevate în antologie.

Evenimentul a fost moderat de șeful Catedrei de literatură română și universală, scriitorul Nicolae Leahu.

„Între cele două borne cronologice, legate de două evenimente cruciale, perioada de dinaintea Unirii de la 1918 și începutul celui de-al doilea război mondial, avem un întreg parcurs tumultos al orașului, decelabil în referințele istorice, culturale, arhitecturale, urbanistice, pedagogice, imagologice, din care rezultă, sperăm, o imagine nuanțată a Bălțiului interbelic, aflat la răscruce de drumuri …” (Diana Vrabie)

 

Distribuie acest articol