Finalizarea cursul internațional ,,Transferul de experiență din domeniul planificării și reînnoirii urbane către Moldova”

Participanții la cursul internațional ,,Transferul de experiență din domeniul planificării și reînnoirii urbane către Moldova”, implementat de Institutul Masaryk de Studii Superioare al Universității Tehnice Cehe din Praga, împreună cu Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, au prezentat proiectele finale și au reflectat asupra cunoștințelor acumulate.

Scopul și obiectivul proiectului rezidă în a transfera experiențe pozitive în domeniul planificării și dezvoltării pe teritoriul Moldovei.  

În cadrul proiectului, susținut de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și Agenția Cehă pentru Dezvoltare, un grup de experți cehi de la Institutul de Studii Superioare Masaryk al Universității Tehnice Cehe din Praga au implementat cursul de formare de o săptămână la USARB, unde au fost prezentate practici și experiențe în planificarea dezvoltării și regenerării zonelor de dezvoltare,  practici și procese contemporane în domeniul dezvoltării regionale, al planificării strategice și teritoriale și al reconstrucției regionale ca urmare a guvernării regimurilor anterioare.

Doamnele dr. Lucia Dobrucká și dr. Vladimíra Šilhánková au prezentat mai multe prelegeri și activități practice axate pe o gamă diversă de subiecte:

  • Contextul teritoriilor, documentele, pilonii de planificare și legăturile acestora în UE
  • Bazele participării publicului în procesele de planificare
  • Aspecte de mediu ale dezvoltării
  • Planul de acțiune și logica acestuia
  • Proiecte de investiții și finanțare
  • Noi tendințe și exemple de revitalizare a zonelor industriale dezafectate
  • Atribuirea temelor pentru atelierul de lucru
  • Pregătirea temei, consultări în curs de desfășurare
  • Prezentarea rezultatelor atelierului de lucru

Proiectul se desfășoară în cooperare cu Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, care este centrul regional de educație pentru o mare parte a Moldovei. În cooperare cu Universitatea din Bălți, este implementat pentru studenți, oficialități ale administrației locale interesate, profesori și doctoranzi un curs de o săptămână care va trata restaurare regională care va permite implicarea și colaborarea cu publicul, descoperirea resurselor ascunse și restabilirea activității economice în peisaj.

Proiectul este finanțat de către Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe în cadrul ajutorului ceh pentru dezvoltare.

ČVUT  – Universitatea Tehnică Cehă din Praga este una dintre cele mai mari și mai vechi universități tehnice din Europa. Conform Metodologiei 2017+, este cea mai bună universitate tehnică cehă din grupul de universități tehnice cotate. În prezent, ČVUT are opt facultăți (inginerie civilă, mecanică, electrotehnică, inginerie nucleară și fizică, arhitectură, transporturi, inginerie biomedicală, tehnologii informaționale).  Studiază aici 19.000 de studenți. În cadrul clasamentului „Engineering and Technology“  ČVUT se află pe locul 175.  (www.cvut.cz).

 

 

 

 

Distribuie acest articol