Institutul Masaryk  de Studii Superioare al Universității Tehnice Cehe din Praga lansează un nou curs la USARB

INSTITUTUL MASARYK DE STUDII SUPERIOARE ČVUT DIN PRAGA | SECRETARIATUL DIRECTORULUI, KOLEJNÍ 2637/2A, 160 00 PRAGA 6, LANSEAZĂ CURSUL ,,TRANSFERUL DE EXPERIENȚĂ ÎN PLANIFICAREA DEZVOLTĂRII ȘI REÎNNOIRII URBANE ÎN MOLDOVA”

CONTACT PENTRU MEDA:  MGR. MICHAEL PONDĚLÍČEK, PH.D.

MICHAEL.PONDELICEK@CVUT.CZ , +420 602 268 908

Luni, 25 septembrie, la Nortek (Amfiteatru), ora 9.00, va începe cursul internațional ,,Transferul de experiență din domeniul planificării și reînnoirii urbane către Moldova”, implementat de Institutul Masaryk de Studii Superioare al Universității Tehnice Cehe din Praga împreună cu partenerul  său Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți.

În prezent, la Institutul Masaryk de Studii Superioare al Universității Tehnice Cehe din Praga se finalizează pregătirile pentru cursul planificat în Moldova, unde, în cadrul Asistenței acordate de Cehia pentru dezvoltare,  va fi implementat cursul intitulat ,,Transferul de experiență în planificarea și renovarea urbană în Moldova” organizat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și Agenția Cehă pentru Dezvoltare.

Scopul și obiectivul proiectului este de a transfera experiențe pozitive în domeniul planificării și dezvoltării pe teritoriul Moldovei, afectat de problemele economiei de tranziție și de presiunea puternică din partea Rusiei. Proiectul va prezenta practici și procese contemporane în domeniul dezvoltării regionale, al planificării strategice și teritoriale și al reconstrucției regionale ca urmare a guvernării regimurilor anterioare.

În cadrul proiectului, un grup de experți cehi de la Institutul de Studii Superioare Masaryk al Universității Tehnice Cehe din Praga se va deplasa la Bălți, în Moldova, pentru a conduce un curs de formare de o săptămână pentru Universitatea din Bălți, unde vor fi prezentate practici și experiențe în planificarea dezvoltării și regenerării zonelor de dezvoltare.

Proiectul se desfășoară în cooperare cu Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, care este centrul regional de educație pentru o mare parte a Moldovei. În cooperare cu Universitatea din Bălți, va fi implementat pentru studenți, oficialități ale administrației locale interesate, profesori și doctoranzi un curs de o săptămână care va trata restaurare regională care va permite implicarea și colaborarea cu publicul, descoperirea resurselor ascunse și restabilirea activității economice în peisaj.

După partea de instruire care va avea loc în Moldova, va fi selectat, pe baza a mai multor criterii, un grup care va vizita Republica Cehă pentru a obține experiențe din proiectele de dezvoltare deja implementate.

Sperăm că aceste cursuri își vor îndeplini scopul și vor contribui la edificarea atât a regiunii, cât și a întregii Moldove.

Proiectul este finanțat de către Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe în cadrul ajutorului ceh pentru dezvoltare.

ČVUT  – Universitatea Tehnică Cehă din Praga este una dintre cele mai mari și mai vechi universități tehnice din Europa. Conform Metodologiei 2017+, este cea mai bună universitate tehnică cehă din grupul de universități tehnice cotate. În prezent, ČVUT are opt facultăți (inginerie civilă, mecanică, electrotehnică, inginerie nucleară și fizică, arhitectură, transporturi, inginerie biomedicală, tehnologii informaționale).  Studiază aici 19.000 de studenți. În cadrul clasamentului „Engineering and Technology“  ČVUT se află pe locul 175.  (www.cvut.cz).

 

Distribuie acest articol