Primul Atelier de experți în cadrul proiectului UPGRADE
Academia de Studii Economice din Moldova a găzduit, în perioada 27-28 martie 2024, primul Atelier de experți în cadrul proiectului UPGRADE –,,Consolidarea monitorizării gradului de angajabilitate a absolvenților în Moldova”/“Enhancing Graduates’ Employability Tracking în Moldova”, nr. de referință: 101129166, din cadrul programului european Erasmus+, finanțat de Uniunea Europeană.
Evenimentul a fost realizat cu prezența fizică a instituțiilor partenere și anume a Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC), Universitatea de Stat ,,Alecu Ruso” din Bălți (USARB), Universitatea de Stat Cahul (USC), Universitatea de Stat Comrat (KDU), Ministerul Educației și Cercetării Republicii Moldova (Institutul Educației și Reformelor Europene), „ASPIRE” (ASPIRE) și expert de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) din România. Partenerii europeni s-au alăturat evenimentului online.
Atelierul a fost deschis cu un discurs susținut de Olesea SIRBU, coordonatorul proiectului UPGRADE, prorector pentru Relații Internaționale și proiecte europene, cu o prezentare a obiectivelor, activităților și realizărilor importante ale proiectului, urmată de discursul susținut de invitații de onoare ai conferinței, precum Alexandru STRATAN, Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Nadejda VELIȘCO, Secretar General al Ministerului Educației și Cercetării din Moldova.
Prima sesiune, moderată de dr., conf. univ., Rodica CRUDU, manager de proiect UPGRADE, a fost dedicată urmăririi angajabilității absolvenților de învățământ superior din perspectivă europeană și națională, în cadrul căreia partenerii au avut ocazia să cunoască mecanismul actual de plasare a absolvenților instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova, fluxul de informații între universități și minister pentru analiza datelor naționale și mecanismul de analiză a datelor din universități din perspectiva universității, instrumentul de orientare a studenților în perspectiva universității din Valencia. „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, România și starea politicilor și practicilor de urmărire a absolvenților în statele membre UE și țările partenere.
A doua sesiune, moderată de șeful Serviciului marketing, parteneriate și carieră, dr., conf. univ., Oxana BARBANEAGRĂ a fost dedicată experienței universităților din Republica Moldova în orientarea în carieră și monitorizarea capacității de angajare a absolvenților acestora, a fost dedicat experienței universităților din Republica Moldova în orientarea în carieră și monitorizarea capacității de angajare a absolvenților lor.
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către doamna dr., conf. univ. și Valentina PRIȚCAN, coordonator instituțional al proiectului UPGRADE, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, care a prezentat experiența USARB în orientare în carieră și urmărirea angajabilității absolvenților și Vitalia DIGOLEAN, metodist, Departamentul de Relații Internaționale.
Evenimentul s-a încheiat cu un workshop practic, moderat de dr. Tatiana BUCOS, conf. univ., Director SMART Lab Center ASEM, dedicat recomandărilor pentru monitorizarea generală a gradului de angajare a absolvenților de învățământ superior din perspectiva organelor de conducere ale universității, a angajaților studenților de orientare în carieră și a absolvenților universitari.
Coordonator al proiectului UPGRADE este doamna dr. Olesea SIRBU, prorector pentru Relații internaționale și Proiecte europene, ASEM, coordonator instituțional (USARB) – Valentina PRIȚCAN, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, dr., conf. univ.
Obiectivul principal al proiectului UPGRADE este de a consolida capacitatea de monitorizare a angajabilității absolvenților universităților din Moldova. Proiectul UPGRADE este axat pe elaborarea primului studiu pilot de angajare a absolvenților și realizarea primului raport privind capacitatea de angajare a absolvenților.
Mai multe detalii găsiți pe pagina oficială a proiectului UPGRADE https://upgrade-project.ase.md și pe pagina UPGRADE a USARB https://usarb.md/upgrade/
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.
Pentru mai multe detalii, consultați PROGRAMUL evenimentului. https://upgrade-project.ase.md/images/UPGRADE_EW1_27-28.03.2024_AGENDA_FINAL_compressed.pdf