Oxana Chira, conf. univ., dr., bursieră KAAD în stagiu de mobilitate : contribuții profesionale și colaborări internaționale

În perioada 1 iulie 2024 – 31 august 2024, conf. univ. dr. Oxana Chira, șefa Catedrei de filologie engleză și germană din cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a participat la un stagiu de mobilitate în Germania, în calitate de bursieră KAAD. Stagiul s-a desfășurat în cadrul Școlii de Vară „Media și religia” din Meschede, organizată de KAAD (Centrul Academic Catolic German) din Bonn, și la departamentul „Mehrsprachigkeit in der Schule” (Multilingvismul în Școală) al Universității din Wuppertal.

Școala de Vară „Media și religia” a reunit experți din domeniul mass-media și al religiilor, precum Christoph Paul Hartmann, jurnalist și cercetător media, dr. Vanuhi Baghmanyan din Armenia și P. Altus Jebada SVD din Indonezia. Referenții au discutat teme de actualitate privind relația dintre media și religii, cu accent pe limbajul mass-media, responsabilitățile jurnalistului și provocările identificării știrilor false. De asemenea, cei 15 participanți, cercetători din diverse domenii (teologie, filologie și filosofie) și  țări (Bolivia, Indonezia, Nigeria, Georgia, Ucraina, Etiopia, Palestina, Armenia, Filipine, Cambodgia, Columbia și Republica Moldova), au fost implicați activ în dezbateri și prezentări, contribuind la un proiect de cercetare comun intitulat „Rețelele sociale și religia”.

Ca urmare a activităților sale academice și a colaborării anterioare cu Universitatea din Wuppertal, Oxana Chira a fost invitată în promovarea seminarelor în cadrul Modulului DAZ, abordând teme pedagogice legate de utilizarea fișelor de lucru interactive în predarea multilingvă și dezvoltarea comunicării interculturale. Totodată, a fost implicată în evaluarea lucrărilor studenților pe platforma digitală universitară, fiind o experiență unică, a participat la susținerea tezelor de master și a luat parte la colocviul științific destinat doctoranzilor.

Pe lângă activitățile didactice și științifice, conf. univ. dr. Oxana Chira a avut acces la resurse bibliografice valoroase din cadrul universității și a participat la discuții cu titularii departamentului „Multilingvismul în  școală”, care au deschis noi oportunități de colaborare internațională și proiecte comune în domeniul educației multilingve.

Stagiul de mobilitate a reprezentat o oportunitate importantă de formare profesională pentru conf. univ. dr. Oxana Chira, contribuind la dezvoltarea unor metode didactice inovatoare și facilitând schimbul de bune practici între cadrele didactice din Departamentul  „Multilingvismul în  școală” și cercetătorii științifici participanți la Școala de vară.

Distribuie acest articol