Întâlniri de lucru în cadrul proiectului UPGRADE
Academia de Studii Economice din Moldova a organizat în data de 31 octombrie și 6 noiembrie 2024, două întâlniri de lucru în cadrul proiectului UPGRADE –,,Consolidarea monitorizării gradului de angajabilitate a absolvenților în Moldova”/“Enhancing Graduates’ Employability Tracking în Moldova”, nr. de referință: 101129166, din cadrul programului european Erasmus+, finanțat de Uniunea Europeană.
Prima ședință de lucru, organizată în data de 31 octombrie 2024, a avut loc online, a fost deschisă de către dr. Rodica CRUDU, manager de proiect UPGRADE, care a evidențiat importanța implicării instituțiilor de învățământ superior din Moldova în elaborarea legislației în vigoare, metodologiilor și instrumentelor privind urmărirea angajabilității absolvenților. În cadrul întâlnirii a fost prezentată și discutată versiunea preliminară a chestionarului de monitorizare a capacității de angajare și a traseului profesional al absolvenților. Chestionarul a fost elaborat de echipa de experți a Universității de Stat din Moldova (P2-USM), în strânsă colaborare cu echipa de experți ai Academiei de Studii Economice din Moldova (P1-ASEM) pe baza cerințelor pentru Ancheta de angajare a absolvenților (Milestone 6), elaborat de echipa P1-ASEM.
Membrii experți ai grupurilor de lucru ale universităților partenere au împărtășit comentarii cu privire la conținutul și secțiunile sondajului, urmate de recomandări privind îmbunătățirea acestuia exprimate de doamna Nadejda VELISCO, Secretar General al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
Cea de-a doua întâlnire de lucru a avut loc online în data de 6 noiembrie 2024 și a fost dedicată definirii și aprobării versiunii finale a chestionarului de monitorizare a capacității de angajare și a traseului profesional al absolvenților ca urmare a recomandărilor și comentariilor oferite de universitățile partenere. Totodată, a fost prezentat și discutat conceptul platformei naționale de angajare a absolvenților (Milestone 10), elaborat de echipa P1-ASEM.
În urma celor două întâlniri, a fost definit chestionarul de monitorizare a angajabilității și a traseului profesional al absolvenților și va fi pilotat de cele șase universități partenere din Moldova. Pilotarea va avea ca rezultat elaborarea profilului de țara de angajare a absolvenților din Republica Moldova. Partenerii vor furniza o listă de recomandări pentru îmbunătățirea chestionarului care va fi revizuită de Ministerul Educației și Cercetării din Moldova în ceea ce privește definirea și aprobarea versiunii finale a chestionarului la nivel național.
USARB a fost reprezentată la eveniment de către dr., conf. univ., Viorica Cebotaroș.
Obiectivul principal al proiectului UPGRADE este de a consolida capacitatea de monitorizare a angajabilității absolvenților universităților din Moldova. Proiectul UPGRADE este axat pe elaborarea primului studiu pilot de angajare a absolvenților și realizarea primului raport privind capacitatea de angajare a absolvenților.
Experiența partenerilor UE va fi transferată și practica altor țări UE va fi cercetată în vederea elaborării unui studiu pilot de angajare care să fie în conformitate cu standardele UE. Rezultatele raportului vor fi încărcate pe un portal național online pentru monitorizarea capacității de angajare a absolvenților. Proiectul UPGRADE va consolida capacitățile instituțiilor de învățământ superior de a-și urmări absolvenții.
Mai multe detalii găsiți pe pagina oficială a proiectului UPGRADE https://upgrade-project.ase.md și pe pagina UPGRADE a USARB https://usarb.md/upgrade/
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.