🎓✨ Concursul lucrărilor de cercetare „Tehnologii inovative în produsele alimentare” – ediția a II-a

Pe 5 aprilie 2025, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, s-a desfășurat cu succes ediția a II-a a Concursului lucrărilor de cercetare ale elevilor „Tehnologii inovative în produsele alimentare”.

🔬 Evenimentul a reunit 20 de elevi pasionați, din 8 instituții de învățământ din nordul Republicii Moldova, care au explorat tematici moderne din domeniul **tehnologiei produselor alimentare** – un domeniu esențial pentru dezvoltarea durabilă a societății, siguranța alimentară și sănătatea populației. De la ambalaje biodegradabile și pâine vie, până la testarea vitaminelor și electrochimie, elevii au demonstrat creativitate și spirit științific autentic.

🏫 Instituții participante:

📍 L.T. „Vasile Alecsandri” Bălți 

📍 I.P.L.T. „Ion Creangă” Fălești 

📍 L.T. „L. Tolstoi” Glodeni 

📍 I.P.L.T. „Ion Creangă” Rădoaia, Sîngerei 

📍 L.T. „Petru Rareș”, Soroca 

📍 Colegiul Agroindustrial, Rîșcani 

📍 L.T. „Constantin Popovici”, Nihoreni, Rîșcani 

📍 I.P.L.T. „Mihai Eminescu” Edineț

🧪 Lucrările prezentate:

  • Bioambalaje comestibile
  • Colagenul în alimentație
  • Jeleuri din colagen
  • Pâine din maia naturală
  • Guma de mestecat – plăcere vs. riscuri
  • Electroliza apei
  • Vitamina C în sucuri
  • Ambalaje cu particule de argint
  • Microverdeață
  • Pâinea vie – alchimie în bucătărie 🌿🥖

🏆 Câștigătorii ediției:

🥇 Diplomă de gradul I – Voucher A-Tehno 500 lei 

🔹 Morari Diana, Burlacu Oxana (IPLT „Ion Creangă” Rădoaia) 

Coord.: Cosuhina Evghenia & Petrov Tatiana

🥈 Diplomă de gradul II – Voucher A-Tehno 300 lei 

🔹 Rusu Crina, Vrîncean Artiom, Ungureanu Mariana, Dubceac Arina (Colegiul Agroindustrial Rîșcani) 

Coord.: Cernicenco Inna 

🔹 Vacaru Milena, Para Sabina (IPLT „Mihai Eminescu” Edineț) 

Coord.: Boian Liliana

🥉 Diplomă de gradul III 

🔹 Talmaci Bianca, Cimbriciuc Nichita (IPLT „Ion Creangă” Fălești) – Coord.: Scripcaru Viorica 

🔹 Лазарь Алиса, Мокану Ирина, Кушнир Регина (L.T. „L. Tolstoi” Glodeni) – Coord.: Buza Svetlana 

🔹 Ciornea Mirela, Mihailenco Ana (L.T. „Vasile Alecsandri” Bălți) – Coord.: Crihan Natalia

🤝 Concursul a fost realizat cu sprijinul generos al **DRÄXLMAIER Group Moldova** – unul dintre cei mai importanți angajatori din nordul țării, parte a unui grup internațional de companii ce activează în industria automotive. DRÄXLMAIER susține în mod constant inițiativele educaționale și activitățile extracurriculare ale studenților și elevilor, contribuind la formarea unei noi generații de tineri profesioniști prin susținere financiară, logistică și prin promovarea parteneriatelor educaționale durabile.

🙏 Mulțumim tuturor elevilor, profesorilor coordonatori și partenerilor implicați pentru un eveniment de succes!

#USARB #ExcelențăÎnEducație #CercetareȘcolară #InovațieAlimentară #Draexlmaier #EducațieDeCalitate #TehnologiaProduselorAlimentare #ViitorPrinCunoaștere #FȘREM

Fotografiile de la eveniment poate fi accesat aici

Distribuie acest articol