Programul de sprijin pentru revenirea temporară a membrilor diasporei cu experiență profesională avansată în USARB

În data de 16 aprilie 2025, administrația USARB a avut o întrevedere cu doamna Georgeta Cislaru, doctor habilitat, prof. univ., Université Sorbonne Nouvelle, Franța, care desfășoară prima parte a misiunii de transfer de expertiză în cadrul Programului de sprijin pentru revenirea temporară a membrilor diasporei cu experiență profesională avansată, în perioada 11–17 aprilie 2025.

În cadrul întâlnirii s-au abordat posibilitățile de consolidare a parteneriatului între universități, internaționalizarea USARB pentru relevanță, competitivitate și excelență în cercetare, facilitând schimbul de idei, bune practici și resurse între instituții din întreaga lume. Accesul la rețele internaționale de cercetare permite dezvoltarea unor proiecte multidisciplinare, extinderea vizibilității rezultatelor științifice și creșterea impactului cercetării.

Dialogul a fost concentrat și pe diferențele culturale și cercetare, care au fost abordate ca o sursă de provocări, dar mai ales de valoare adăugată, o resursă valoroasă care poate îmbogăți procesele de gândire, metodele de investigare și interpretarea rezultatelor. Cercetătorii din medii culturale diverse aduc perspective unice, modele de lucru diferite și abordări variate ale problemelor, ceea ce contribuie la inovație și la dezvoltarea unor soluții mai cuprinzătoare și mai sustenabile.

Abordările interdisciplinare în cercetare au fost analizate din perspectiva soluționării problemelor complexe și interconectate. Prin combinarea perspectivelor, metodelor și instrumentelor din diferite domenii, această abordare permite o înțelegere mai profundă a realității și generează soluții inovatoare. Interdisciplinaritatea încurajează colaborarea între specialiști cu formări diferite, deschide noi direcții de investigații și contribuie la dezvoltarea unor modele mai flexibile și adaptabile.

Consolidarea parteneriatului cu Université Sorbonne Nouvelle, Franța și USARB reprezintă o noua punte între cunoaștere și inovare.

Obiectivele cooperării suntconcentrate pe:

  • Evaluarea necesitaților şi a posibilităților pentru îmbogățirea perimetrului de activitate a școlilor doctorale;
  • Analiza diferitor forme de activitate şi de colaborare ale școlilor doctorale şi ale structurilor comparabile în mai multe ţări. Definirea perimetrul ideal al formelor de activitate dorite şi identificarea posibilităților de implementare pe teren;
  • Integrarea cadrului metodologic corespunzător unei activități de cercetare de calitate;
  • Facilitarea accesului la platforme informaționale si activități online.

 

Distribuie acest articol