Festivalul Educațional EDUplus. Educație pozitivă
Festivalul Educațional EDUplus. Educație pozitivă, a fost un eveniment cu și despre comunitatea educațională a municipiului Bălți, organizat în data de 12 septembrie 2023, de Direcția Învățământ, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Bălți
Scopul festivalului s-a regăsit în promovarea educației pozitive în comunitate și valorificarea importanței stării de bine a beneficiarilor atât în unitățile școlare, cât și în afara acestora.
EduFEST și-a propus să demonstreze că fiecare bălțean este, direct sau indirect, parte a procesului educațional și contribuie la calitatea acestuia, iar locațiile și domeniile de maniFESTare a Educației – diverse și extinse în afara ariei formale în care și-a desfășurat activitățile festivalului – vor valida unul dintre principiile fundamentale ale Educației: învățarea pe tot parcursul vieții.
Activitatea a avut loc în data de 12 septembrie, cu începere de la ora 12.00, în incinta Centrului de inovare și transfer tehnologic Nortek, subdiviziune a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).
Doamna Rector Natalia Gașițoi a salutat participanții la eveniment, a scos in evidență semnificația parteneriatelor, a elucidat provocările cu care se confruntă sistemul de învățământ, a remarcat rolul pedagogului în societate și necesitatea consolidării statutului social al acestei profesii.
Valentina Prițcan, conf. univ., dr., prorector pentru activitate științifică și relații internaționale, a moderat atelierul ,,Perspective pozitive pentru absolvenții liceelor: admitere, angajare, voluntariat, mobilitate, proiecte”, desfășurat în cadrul SMART Caffe, Nortek, USARB. Au fost elucidate ofertele academice ale USARB, modul în care tinerii și tinerele se pot implica în activități interesante de voluntariat, cu impact asupra evoluției personale și profesionale. Participanții au explorat experiențele inedite ale studenților și comunității academice a USARB, s-au familiarizat cu proiectele internaționale în care USARB este parteneri, liceenii au fost atrași de oportunitățile de mobilitate academică.
În cadrul atelieruli a fost prezentat și proiectul GreenSCI „Green Science at the Sevice of Healthy Society” (GA 101060678), din cadrul programului Orizont Europa. Participanții au aflat cum pot fi aduși cercetătorii mai aproape de publicul larg, cum poate fi demonstrată diversitatea și impactul științei, cum pot fi motivați tinerii să aleagă o carieră în cercetare.
Participanții au fost invitați la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 (European Researchers’ Night), eveniment organizat anual la inițiativa Comisiei Europene la sfârșitul lunii septembrie, pentru a promova cercetarea-inovarea și a o aduce mai aproape de publicul larg, demonstrând cât de interesantă poate fi activitatea de cercetare. Anual acest eveniment adună aproape 2 mln de vizitatori în toată lumea. Ediția evenimentului din anul 2023 este organizată în 25 țări europene, printre care și Republica Moldova. Noaptea Cercetătorilor Europeni din Republica Moldova va fi organizată în data de 29 septembrie 2023, începând cu ora 16:00, în parcul UTM din sectorul Râșcani al capitalei și la Bălți, în scuarul Universității de Stat ,,Alecu Russo” din str. Pușkin. Programului evenimentului include expoziția rezultatelor cercetărilor organizațiilor din domeniul cercetării și inovării, acțiuni interactive pentru copii, Open Science Café etc.
La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice centrale și locale din domeniul educației și din domeniile conexe; manageri ai unităților școlare; pedagogi, profesori universitari; reprezentanți ai Consiliului Municipal al Tinerilor; membri ai Consiliilor Elevilor; reprezentanți ai Asociațiilor Obștești ale părinților; cetățeni activi.
Agenda festivalului a fost consistentă, fiind constituită din mai multe evenimente în cadrul Festivalului Educațional EDUplus. Educație pozitivă: