Universitatea Tehnică din Deggendorf a găzduit vizita de studiu a reprezentanților consorțiului proiectului UPGRADE
Universitatea Tehnică din Deggendorf (THD), Germania a găzduit, în perioada 25-29 noiembrie 2024, vizita de studiu realizată de reprezentanții consorțiului proiectului UPGRADE – ,,Consolidarea monitorizării gradului de angajabilitate a absolvenților în Moldova”/“Enhancing Graduates’ Employability Tracking în Moldova”, din cadrul programului european Erasmus+, finanțat de Uniunea Europeană.
Vizita de studiu a fost realizată de către coordonatorii de proiect din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) și din instituțiile partenere ale proiectului UPGRADE: Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul (USC), Universitate de Stat din Comrat (KDU), Institutul European Pentru Inițiative Reforme și Educație „Aspire” (ASPIRE).
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către doamna Rector Natalia GAȘIȚOI, dr., conf. univ. și Valentina PRIȚCAN, coordonator instituțional al proiectului UPGRADE, prorectoră pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, dr., conf. univ.
Programul vizitei de studiu a acoperit mai multe subiecte relevante pentru instituțiile implicate în implementarea proiectului UPGRADE:
– Scurtă prezentare a THD și realizarea unui tur ghidat al Universității Tehnice din Deggendorf;
– Familiarizarea cu Centrul de studiu în echipă și Biroul internațional;
– Prezentare Asociației absolvenților Universității Tehnice din Deggendorf;
– Relațiile cu absolvenții THD și coordonarea evenimentelor;
– Centrul Universității Tehnice din Deggendorf pentru Educație continuă;
– Centrul de Management Operațional pentru Educație continuă;
– Discuție cu managerii Universității Tehnice din Deggendorf și echipa Republicii Moldova despre posibile cooperări;
– Explorarea structurilor Universității Tehnice din Deggendorf pentru a consolida capacitatea de angajare;
– Prezentarea Centrului de servicii de studii, studiul ajustat la studenții cu dizabilități;
– Serviciu de carieră (programe de studii duale, sprijin în carieră, sprijin în timpul studiilor, servicii de consiliere);
– Serviciul central de consiliere pentru studenți (servicii de consiliere, consiliere psihosocială, probleme comune ale studenților);
– Predare digitală (sistem de management al învățării Moodle, testare digitală, predare online și hibridă, consiliere didactică, cursuri de formare);
– Echipa STEM (ateliere practice, cooperare cu școlile în promovarea STEM, cursuri de formare a profesorilor);
– Coordonarea proiectelor facultății (colaborare între facultăți și administrație, digitalizarea proceselor studenților, clasament);
– Prezentarea Facultății „Campusul European Rottal-Inn”.
– Interreg: prezentarea proiectului Bavaria-Austria „Work Force Health & Turism”;
– Explorarea celei de a treia misiune a Universității Tehnice din Deggendorf;
– Vizita la Startup Campus: gama de servicii și parteneri, prezentarea echipei B2B 3D
– Finanțarea și sprijinul afacerilor studenților prin Startup Campus;
– Posibilități de transfer a rezultatelor cercetării;
– Vizită la Managementul Operațional al Centrului de Transformare a Inovației Bavareze (BITZ);
– Explorarea Laboratorului de Transformare BITZ;
– Prezentarea nucleului programului de nouă luni Silicon Valley al BITZ Oberschneiding în cooperare cu Universitatea Santa Clara.
– Prezentarea Laboratorului de transformare (transformarea descoperirilor academice vizionare în produse noi, valoroase, cu impact socio-economic semnificativ)
– Discuții despre conceptul Platformei naționale pentru angajabilitatea absolvenților;
– Proceduri de urmărire a angajabilității absolvenților la nivel universitar;
– Implementarea chestionarului de urmărire a angajării absolvenților, obstacolele întâmpinate și rezultatele preliminare;
– Sesiuni comune de lucru, dezbateri, concluzii.
Vizita a fost încheiată cu o sesiune comună de dezbateri și concluzii, coordonată de către coordonatorul instituțional de proiect, dna Larisa DRAGOLEA, dr., conf. univ.
Coordonator al proiectului UPGRADE este doamna dr. Olesea SIRBU, prorector pentru Relații internaționale și Proiecte europene, ASEM, coordonator instituțional (USARB) – Valentina PRIȚCAN, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, dr., conf. univ.
Obiectivul principal al proiectului UPGRADE este de a consolida capacitatea de monitorizare a angajabilității absolvenților universităților din Moldova. Proiectul UPGRADE este axat pe elaborarea primului studiu pilot de angajare a absolvenților și realizarea primului raport privind capacitatea de angajare a absolvenților.
Experiența partenerilor UE va fi transferată și practica altor țări UE va fi cercetată în vederea elaborării unui studiu pilot de angajare care să fie în conformitate cu standardele UE. Rezultatele raportului vor fi încărcate pe un portal național online pentru monitorizarea capacității de angajare a absolvenților. Proiectul UPGRADE va consolida capacitățile instituțiilor de învățământ superior de a-și urmări absolvenții.
Mai multe detalii găsiți pe pagina oficială a proiectului UPGRADE https://upgrade-project.ase.md și pe pagina UPGRADE a USARB https://usarb.md/upgrade/
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.
*** Drepturile de autor asupra fotografiilor aparțin Universității Tehnice din Deggendorf (Technische Hochschule Deggendorf/THD).