Concursul regional la Istoria românilor, ediția a IV-a cu genericul
„UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA – ÎNTRE SACRIFICIU, CURAJ ȘI IDEAL NAȚIONAL”
La data de 27 martie 2025, a avut loc ședința festivă de închidere a celei de-a IV-a ediții a Concursului regional la Istoria Românilor, cu genericul „Unirea Basarabiei cu România – între sacrificiu, curaj și ideal național”. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru solemn, fiind marcat de prezența unor personalități de prestigiu din mediul academic și ecleziastic. Câștigătorii și profesorii acestora au fost felicitați de PS ANTONIE, Episcopul de Bălţi, Mitropolia Basarabiei, doamna Natalia GAȘIȚOI, Rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Excelența Sa, Adrian-Mihail TICAN, Gerantul interimar al Consulatului General al Românie la Bălți și dr. Lidia PĂDUREAC, prim-prorectorul pentru activitatea didactică USARB. Laureații au primit Diplome de performanță; câștigătorii – premii (oferite de Episcopia de Bălți): tablete educaționale, seturi de cărți și Diplome de excelență. Evenimentul festiv a fost precedat de o ceremonie de depunere de flori la bustul Regelui Ferdinand Întregitorul, amplasat în scuarul USARB.
În perioada 4 martie-27 martie Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți în colaborare cu Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Catedra de Științe socoiomane și asistență socială (USARB) au organizat Concursul regional la Istoria Românilor, ediția a IV-a. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa și sub patronatul Preasfințitului ANTONIE, Episcop de Bălți. Competiția a reunit peste 130 de elevi din clasele IX-XII, proveniți din municipiul Bălți și din raioanele Briceni, Râșcani, Glodeni, Sîngerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița, Ungheni și Chișinău. Scopul concursului a fost de a stimula interesul elevilor pentru studiul istoriei și de a promova valorile naționale.
Lucrările și răspunsurile au fost jurizate de personalități notorii: dr., conf.univ., Ionuț NISTOR, prorector, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; lector univ., Adrian-Bogdan CEOBANU, UAIC; conf. univ. dr. Adrian VIȚALARU, UAIC, conf. univ., dr., Lidia PĂDUREAC, USARB, Dumitru BOB, profesor de istorie, grad didactic superior, directorul LT „Mihai Eminescu”, Sipoteni, Călărași.
Juriul a desemnat câștigătorii pe baza punctajului obținut în urma analizei contextului istoric și a reflecțiilor privind rolul idealului național în procesul unirii Basarabiei cu România, precum și a răspunsurilor verbale oferite de participanți. Deținătorii Diplomelor de excelență au exprimat mesaje de gratitudine, evidențiind emoțiile trăite în cadrul procesului de elaborare a lucrării, precum și importanța aprofundării studiului asupra Unirii Basarabiei cu România, din perspectiva sacrificiului, curajului și idealului național manifestat de înaintașii neamului.
Evenimentul a subliniat importanța educației istorice în formarea unei conștiințe naționale și a oferit elevilor ocazia de a-și valorifica cunoștințele și pasiunea pentru istorie într-un cadru academic de înalt nivel.
Lista Învingătorilor Concursului: „UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA – ÎNTRE SACRIFICIU, CURAJ ȘI IDEAL NAȚIONAL”
Locul I (tabletă educațională)
BANU Valeria, cl. XI, LT „Mihai Eminescu”, Sudarca, Dondușeni, profesor: BRUMĂREL Anna
DARABANSCHI Daria, cl. IX, LT „Mihai Eminescu”, Fălești, profesor: GLIGOR Lucia
Locul II (1500 lei md)
BEȘLIU Ariana, anul I, Colegiul de Medicină Bălți, profesor: ISCOLNÎI Ana;
GUȚU Alexandra, cl. X, LT „Alexei Mateevici” Dondușeni, profesor: BOTEZAT Roman
Locul III (1000 lei md)
BARBUȚA Victor, cl. XI, LT „B. P. Hasdeu”, or. Drochia, profesor: ȘONȚU Lilian
BOTEZATU Valentina, cl. XI, LT „Eugen Coșeriu” Mihăileni, Rîșcani, profesor: MOSCALU Iurie;
Mențiuni (set de cărți)
ARION Loreta, cl. IX, LT „Mihai Eminescu”, Florești, Profesor: RAILEAN Alina
CEBAN Alina,cl. X, LT „Petru Rareș”, Soroca, profesor: BĂLAN Olesea
CEBAN Ilinca, cl. X, Colegiul de Medicină, Bălți, profesor: ISCOLNÎI Ana
COJOCARU Adriana, anul I, Colegiul de Medicină Bălți, profesor: ISCOLNÎI Ana;
GHIMPU Iulian, cl. XI, LT „A. Agapie”, s. Pepeni, Sîngerei, profesor: VULPE Viorica
MARIȚ Bianca-Victoria, cl. XII, LT „Mihai Eminescu” Fălești, profesor: GLIGOR Lucia
JALBĂ Cătălina, cl. XII, LT din s. Recea, Rîșcani, profesor: ROMAN Jana
Comitetul organizatoric aduce sincere mulțumiri tuturor participanților la acest eveniment, exprimă gratitudine profesorilor de istorie care au motivat elevii să participe la acest concurs și felicită învingătorii!