Proiectarea cafenelelor SMART prin valorificarea experiențelor universităților germane
Universitatea din Paderborn, Germania, a organizat și a găzduit în perioada 14-17 mai 2018 vizita de studiu a membrilor consorțiului de implementare a proiectul 585620-EPP-1-2017-1- EL-EPPKA2-CBHE-JP Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students via SMART Caffes/SMART din cadrul programului european ERASMUS +.
Proiectul SMART a fost aplicat în 2017 la concursul de proiecte al Comisiei UE, programul Erasmus+, K2, Capacity Building in Higher Education și a primit finanțare pentru trei ani. Proiectul este coordonat de Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki, Grecia.
Vizita de studii a demarat cu explorarea experiențelor beneficiarilor substructurii Parcului Tehnlogic ,,Garage33” – un spațiu liber pentru contacte noi, idei proaspete și conversații informale. Garage33 este mai mult decât un loc de reuniune a fondatoriilor, mai mult decât un spațiu pentru fondatori și antreprenori. Este spațiul liber pentru evenimente cu caracter inovativ, spațiu oportun pentru primii pași și echipe în creștere. Este spațiul în care oamenii valorifică creativitatea și o califică drept cea mai superioară expresie a libertății.
Miezul Parcului Tehnologic îl constituie Centrul tehnologic (incubator), ca complex de clădiri în care multe companii tinere lucrează împreună. Acestea aparțin tuturor industriilor orientate spre viitor, cum ar fi: microelectronică, informatică, energii regenerabile, telecomunicații sau tehnologie informatică. Parcul tehnologic asigură conexiunea și completarea reciprocă a companiilor, beneficiare de sprijin comercial sau financiar care reduce riscurile implicate în faza inițială a unei afaceri. Odată ce o companie sa stabilit pe piață, se poate muta din parcul tehnologic. Caracteristicile tipice ale Parcului Trhnologic sunt: construcție uniformă, o dezvoltare minimă fixă a terenului, multe zone verzi, conexiune foarte bună la trafic, proximitatea cu centrele de formare (de exemplu, colegii), efectele sinergice pentru companiile participante. Companiile beneficiază de avantajele factorilor de localizare.
Membrii Consorțiului SMART au analizat în detalii și alte subiecte, menite să asigure buna desfășurare a proiectului:
- discutarea și aprobarea cronologiei evenimentelor proiectului SMART;
- realizările proiectului SMART din perspectiva pachetelor de lucru și a sarcinilor de proiect;
- specificul raportărilor în cadrul proiectului SMART etc.
Experiența acumulată are menirea să realizeze sarcinile de proiect și trenasferul de bune practici. Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către Valentina PRIŢCAN, coordonator instituțional al proiectului SMART, conf. univ., dr. și Mircea PETIC, dr., conf. univ., șeful DTI.
Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici