Proiectul interdisciplinar și interuniversitar în cadrul PBLMD
Studenții din șase universități din Moldova (UTM, USM, ASEM, USMF, USC, USARB), membre ale consorțiului Proiectului Introducing Problem Based Learning in Moldova: Toward Enhancing Students’ Competitiveness and Employability (PBLMD), din cadrul programului european Erasmus+, au prezentat în perioada 12-13 aprilie 2019 rezultatele cercetării în cadrul proiectului interdisciplinar și interuniversitar realizat pe parcursul a 1,5 luni. Evenimentul s-a produs la UTM.
În perioada 22-23 februarie, studenții și cadrele didactice din cadrul universităților au demarat, în premieră pentru Republica Moldova, o cooperare interdisciplinară și interuniversitară în cadrul PBLMD. Pentru participarea în proiect fiecare universitate a selectat câte 5 studenți care au constituit 5 echipe de lucru, interdisciplinare și interuniversitare, ghidați de către cadre didactice cărora le revine rolul de supervizori/mentori. Echipele de studenți și supervizori au fost antrenați de personalul de la Universitatea Aalborg, Danemarca.
Proiectele, susținute în perioada 12-13 aprilie, au avut ca scop de a investiga, identifica și dezvolta soluții pentru problemele interdisciplinare din viața reală pe care și le propun spre soluționare prin prisma obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Juriul, în a cărei componență au fost: Boris Efimov, director executiv SA „Orhei-Vit”, Eugen Hristev, director general SRL „Trimetrica”, Tatiana Petrova, actualmente șef departament echipamente medicale SRL „Becor”, anterior director executiv Eurofarmaco, Dorin Recean, director executiv și fondator SRL „PERFORMA”, Alexandru Țurcan, partener Turcan&Cazac Law Firm și Rodica Verbeniuc, director Agenția de Investiții Moldova, a decis:
- Locul 1 – echipa nr. 4, Analiza impactului incluziunii sociale a persoanelor cu vârsta 60+ asupra dezvoltării instituțiilor publice;
- Locul 2 – echipa Nr 2. Analiza impactului biomasei asupra gospodăriilor țărănești;
- Locul 3 – echipa Nr 1. Impactul reciclării asupra incluziunii socio-economice în Republica Moldova;
- Locul 4 – echipa Nr 3. Cum dezvoltarea durabilă a localităților rurale influențează calitatea apei potabile?;
- Locul 5 – echipa Nr 5. Activitatea parteneriatului public-privat în problemele de mediu în contextul dezvoltării durabile.
USARB a fost reprezentat la eveniment de către:
- Ina Odinokaia, , conf. univ., Catedra de Drept, FDȘS;
- Mariana Spatari, , conf. univ., Catedra de Drept, FDȘS;
- Mihaela Kruglitki, lect. univ., Catedra de Drept, FDȘS;
- Alexandr Iațco, specialitatea Administrație publică, FDȘS;
- Daurova Vladislava, specialitatea Administrație publică, FDȘS;
- Denis Botezatu, specialitatea Drept, FDȘS;
- Andrei Școlnic, specialitatea Drept, FDȘS;
- Catalin Lupascu, specialitatea Drept, FDȘS.
Proiectul PBLMD este implementat cu sprijinul programului Erasmus+ al Uniunii Europene.
Mai multe detalii despre proiectul PBLMD găsiți la: https://www.pblmd.aau.dk/
și pagina PBLMD USARB https://www.usarb.md/pblmd/
Pozele pot fi vizualizate aici