La Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) a avut loc inaugurarea oficială a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor-2018” și o primă evoluție a artiștilor din România și Franța.

Dr. conf., univ. Margarita Tetelea, unul dintre organizatorii evenimentelor, a menționat că USARB s-a raliat în toți cei 52 de ani de când este marcată în Moldova frumoasa sărbătoare de „Mărțișor” cu o încărcătură simbolică aparte.

Prorectorul pentru relații internaționale al USARB, conf. univ., dr. Nelli Amarfii-Railean i-a felicitat din partea rectoratului pe oaspeții festivalului, pe studenți și pe profesori cu ocazia sosirii primăverii.

Iar decanul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, conf. univ., dr. Lora Ciobanu le-a dăruit oaspeților mărțișoare confecționate de studenți. Decanul i-a îndemnat pe cei prezenți în sala de concert să viziteze expoziția de mărțișoare care a fost vernisată pe holurile facultății.

Conducătoarea Asociației „George Enescu” din Franța, Alina Pavalache, profesoară de pian la Conservatorul „Serghie Rahmaninov” din Paris, a menționat că trăiește emoții deosebite, întrucât tatăl său, maestrul Ioan Pavalache, s-a născut în 1927 la Chișinău.

„Am dorit toată viața să ajung pe aceste plaiuri, iar faptul că deja am fost la Chișinău și, iată, azi sunt la Bălți mă face extrem de emoționată”, a spus Alina Pavalache.

Marcian David, Mihaela Grajdeanu, Cezar Mititiuc din România și Alina Pavalache din Franța au susținut un recital de vioară și canto.

Ulterior, la Biblioteca Științifică a USARB a avut loc o masă rotundă în care a fost evocată creația celui care a fost dirijorul și maestrul de cor Ion Pavalache. De asemenea, a fost vernisată o expoziție dedicată creației lui George Enescu.

Galerie foto

Distribuie acest articol