Consilierul european Michael Ralph despre importanța creării Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic pe lângă USARB
Consilierul în cadrul Direcției generale dezvoltare regională (DG Regio) a Comisiei Europene*, Michael Ralph, a întreprins la 15 martie a.c. o vizită la Universitatea din Bălți pentru a se informa despre felul în care este implementat proiectul ce ține de crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic** pe lângă Universitatea bălțeană. Funcționarul european ne-a vorbit într-un16despre impresiile sale privitoare la perspectivele viitorului Centru, despre importanța parteneriatelor și a dezvoltării unor asemenea Centre în regiuni.
– În urma documentării Dvs., aici, la Bălți, care sunt impresiile cu privire la proiectul ce ține de crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic, inclusiv cu participarea USARB?
– Trebuie să ai un pic de imaginație pentru a vorbi despre acest proiect. Ce am văzut aici este o clădire aflată încă în curs de construcție. Mai exact am putea spune despre el, cred, peste un an și jumătate, când vor fi terminate lucrările de construcție a clădirii. Pentru mine este interesant să văd, în context, felul în care abordează Republica Moldova problema dezvoltării economice cu accent pe regiuni.
– Cât de importante vi se par inițierea și dezvoltarea unor asemenea centre în regiunile țării, nu doar în Chișinău?
– Desigur, sunt foarte importante astfel de inițiative. Există o disparitate între nivelul de dezvoltare în Chișinău și alte regiuni din țară, iar din acest considerent este foarte important ca și în regiuni să fie derulate astfel de proiecte, care ar contribui la dezvoltarea economică și la încurajarea competitivității.
– Ce părere aveți despre parteneriatul care a fost format pentru crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic pe lângă Universitatea din Bălți?
– În acest sens, parteneriale sunt importante și aici mă refer la parteneriatele de diferite nivele și la diferite etape de implementare a proiectului. În ce privește parteneriatul de la etapa actuală – Parteneriatul dintre USARB și ADR Nord – este foarte salutabil.
Pe de altă parte, misiunea și obiectivul proiectului este anume stabilirea unui parteneriat cu mediul academic, Universitate și companiile care activează pe piață în vederea asigurării transferului tehnologiilor și al inovațiilor în economia reală. Nu în ultimul rând este important parteneriatul la nivel național, deoarece Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului aplică o strategie de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020. Proiectul Centrului de la Bălți este parte a obiectivelor strategiei care se referă la dezvoltarea economică a regiunilor.
Este foarte importantă colaborarea dintre diferite fonduri. Pentru acest proiect există o colaborare a partenerilor ca Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, Proiectul de Competitivitate din Moldova ș.a., fondurile cărora vor fi folosite pentru finisarea clădirii viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic, pentru utilarea lui și pentru activitatea ulterioară a acestuia.
– Ar mai fi loc pentru extinderea parteneriatului existent?
– În afară de parteneriatul cu companiile și instituțiile, trebuie să ne gândim la parteneriatul cu societatea, cu simplii cetățeni, deoarece acest proiect are ca și scop creșterea economică în beneficiul cetățenilor. Consider că societatea civilă ar putea să se implice și să contribuie la dezvoltarea ulterioară acestui proiect.
* Comisia Europeană este organul executiv al UE.
** Proiectul de creare a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic se cifrează la cca 11,7 mil. de lei, surse solicitate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Proiectul de Competitivitate din Moldova va cofinanța proiectul cu 6 mil. de lei, iar guvernul ceh va oferi granturi pentru sartup-urile inițiate în cadrul CITT. În a doua jumătate a anului curent ar urma să înceapă lucrările de finisare a clădirii în care va fi amplasat CTT. Inaugurarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic, potrivit unor estimări, ar putea avea loc în 2020.