Turul doi de scrutin pentru alegerea rectorului Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) s-a desfășurat la 4 aprilie a.c.

La alegeri au participat 231 de persoane din cele 247 incluse în listele de vot.

Potrivit președintelui Comisiei Electorale a USARB, Anatol Moraru, conf. univ., dr. Natalia Gașițoi a acumulat 137 de voturi, iar prof. univ. dr. hab. Pavel Topală – 91. Trei voturi au fost calificate de către membrii Comisiei Electorale ca fiind nevalabile.

În termen de două zile, Consiliul pentru Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI) a USARB urmează să comunice rezultatele alegerilor și să transmită dosarul scrutinului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

„După ce dosarul alegerilor rectorului USARB va fi transmis ministerului de resort, acesta va fixa data învestirii în funcție a noului rector”, a spus Ion Bodrug, vicepreședintele CDSI.

Regulamentul pentru desfășurarea alegerilor rectorului stabilește că turul doi se consideră valid dacă participă majoritatea simplă a membrilor comunității universitare cu drept de vot. Rector devine candidatul care a întrunit un număr de voturi 50% + 1 din numărul de sufragii exprimate.

În cazul validării rezultatelor alegerilor, Natalia Gașițoi va deveni prima femeie în funcția de rector al USARB.

Conf. univ., dr. Natalia Gașițoi (43 de ani), învingătoarea alegerilor pentru funcția de rector al USARB deține, din 2016, funcția de prim-prorector pentru activitate didactică. La Universitatea din Bălți activează din 1997, an în care a absolvit această instituție. Timp de mai mulți ani, a activat în diferite funcții la Catedra de matematică.

Conf. univ., dr. Natalia Gașițoi și-a construit programul său de activitate, prezentat în cadrul dezbaterilor publice cu candidații pentru funcția de rector al USARB, pe sistemul de valori: calitate, comunicare, colaborare, corectitudine, încredere și transparență.

Postul de rector al USARB a devenit vacant după ce, la începutul lunii februarie a.c., a demisionat prof. univ., dr. hab., Ion Gagim.

Distribuie acest articol