Thomas Bernet și Martin Freund- Ingold, doi experți elvețieni în agricultură organică (ecologică), au vizitat, la 10 aprilie a.c., Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, unde au avut o întrevedere cu reprezentanți ai rectoratului și ai Catedrei de Științe ale Naturii și Agroecologie din cadrul Facultății ȘREM.

Cei doi experți elvețieni se află în RM într-o misiune de evaluare a potențialului agriculturii agroecologice, domeniu care se dezvoltă rapid și este foarte solicitat pe plan mondial. Experții se documentează în Moldova în eventualitatea extinderii și dezvoltării proiectelor moldo-elvețiene în domeniul respectiv. În dezvoltarea acestor proiecte, există interes pentru expertiza locală, iar USARB ar putea servi drept o bună platformă în acest sens, precum și pentru elaborarea materialelor didactice adresate mai ales colegiilor.

La USARB, Thomas Bernet și Martin Freund- Ingold s-au interesat de potențialul agrar din regiunea Bălțiului și de rolul pe care-l joacă Universitatea bălțeană în formarea specialiștilor.

În cadrul discuțiilor, prim-prorectorul pentru activitatea didactică, conf. univ., dr. Natalia Gașițoi s-a referit, între altele, la oferta educațională a USARB și la specialitățile pe profilul agroecologiei.

Șeful Catedrei de Științe ale Naturii și Agroecologie, dr. hab., prof. cerc. Boris Boincean a relatat despre potențialul agrar din regiunea Bălțiului, unde există un sol unic. Iar directorul executiv al Asociaţiei „Pro Cooperare Regională” din Bălți, Sergiu Mihailov, s-a referit la activitățile de promovare a agroecologiei și a culturii consumului de produse ecologice în regiunea de nord.

Precizăm că dr. în șt. ec., Thomas Bernet este reprezentant al Institutului de Cercetări în Agricultura Ecologică (FiBL) din Elveția – unul cele mai mari centre de cercetare din lume în domeniul agriculturii organice. Martin Freund- Ingold, este membru al Comitetului executiv al INFORAMA din Elveția. Ambii experți au o bogată experiență internațională.

Experții elvețieni au fost însoțiți la USARB de către Liliana Calmațui, coordonatoarea Proiectului EdAgri – Educație pentru Agricultur (Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein Moldova).

Distribuie acest articol