Campania mobilă de informare și educare civică „Democrația contează”, inițiată și promovată de Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a ajuns, la 18 aprilie a.c., şi la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

În cadrul acțiunii de informare, președinta CEC, Alina Russu, şi reprezentanții Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral le-au relatat studenţilor de la Universitatea din Bălți care sunt drepturile electorale, cum sunt administrate în țară procesele electorale, care sunt procedurile de vot. De asemenea, vorbitorii s-au referit la importanța asigurării transparenţei alegerilor, accesibilitatea procesului electoral şi dimensiunea de gen în cadrul acestuia.

În cadrul acțiunii de informare, studenții USARB au adresat întrebări reprezentanților autorității electorale.

Campania de informare „Democrația contează”  a fost lansată de CEC în vederea informării cetățenilor în contextul noii legislații electorale – sistemul electoral mixt – care va fi aplicată la alegerile parlamentare din toamna anului curent.

CEC urmărește, în cadrul campaniei de informare „Democrația contează”, să informeze peste opt mii de cetățeni, reprezentanţi ai administraţiilor locale şi ONG-urilor despre noul sistem de vot la alegerile parlamentare din toamnă. Campania mobilă va fi poposi, până la sfârșitul lunii mai a.c., în 16 circumscripții electorale din RM. Sistemul mixt de vot prevede ca 51 de deputați să fie aleși în Parlament în circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid.

Distribuie acest articol