25 de studenți și-au ridicat Pașaportul de Startup-er, marca Yep!Moldova

La începutul lui decembrie, 25 de studenți din diferite Universități și licee din Republica Moldova au intrat în vizorul donatorilor și investitorilor, datorită ideilor de afaceri pe care le-au dezvoltat pe parcursul Programului internațional de preaccelerare Yep!Starter. Opt echipe finaliste au luptat în cadrul primului Demo Day, marca YepMoldova, pentru șansa de a reprezenta țara noastră la Kiev, Ucraina, precum și în cadrul Festivalului Startupurilor organizat în Tartu, Estonia.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost invitați experți în domeniul inovațiilor, startupurilor și educației, precum Alexei Munteanu, director marketing la Starnet Soluții, Pavel Cerbușca, director al liceului Aristotel și Andrii Zaikin, fondatorul Yep!

Bătălia start-upurilor a fost moderată de către tânărul antreprenor, originar din Kiev, Igor Levenets, fondatorul platformei GiftHub.

Dorința de a crea afaceri proprii, visul de a deveni antreprenori de succes și a se dezvolta diferite în domenii, a unit tinerii în cadrul a 8 echipe, în jurul unor probleme care au fost validate în cadrul programului. Din cadrul USARB, peste 20 studenți și-au manifestat interesul de a participa la Program, dar au primit Certificate de absolvire doar cei mai perseverenți și creativi. 

Ca urmare a sesiunii pitch-urilor, juriul a desemnat echipele care vor continua lupta pe 17 decembrie, la Kiev.

OMNIA (Daria Covalenco, Natalia Istrati, Ana-Maria Revenco, USARB): soluție on-line pentru dezvoltarea carierei și recrutarea în câmpul muncii.

EASY (Laurențiu Josan, Cristian Chifiac, USARB; Diana Glingean, Iuliana Trofim, CEEF): platformă pentru efectuarea cumpărăturilor și livrarea acestora din market direct acasă.

Echipa EASY GO, care dezvoltă o aplicație ce facilitează călătoriile interurbane, a fost de asemenea premiată de către donatori, or tinerii provin din zona de nord a republicii, iar soluția acestora se axează anume pe această regiune.

De asemenea, premiul special a fost oferit echipei SILENCE (Valentinei Rotari, absolventa USARB), care dezvoltă un proiect de antreprenoriat social pentru persoanele cu deficiențe de auz.

Fondul de premiere în cadrul acestei bătălii a fost de 110 000 lei, bani oferiți de partenerii Yep!Moldova – Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare și organizația People in Need Moldova, prin intermediul proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, finanţat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat în parteneriat cu ADR Nord și Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională.

Yep!Moldova Demo Day #1 a îmbinat antreprenoriatul, networkingul și arta. Studenții AMTAP au organizat o expoziție de picturi, precum și au venit cu un recital de muzică life.

Amintim că, în cadrul Yep!Starter tinerii au parcurs câteva etape indispensabile pentru a obține rezultatele menționate mai sus:

#zareadka: Viziune. Misiune. Valori. Cum se muncește într-o echipă.

#razvedka: Design thinking

#nagruzka: Lean Canvas. Customer development.

#zagruzka: Public Speaking

#Pusk: Demo Day

Începând cu februarie 2019, Yep!Moldova va lansa o nouă ediție a programului și va avea ca obiectiv dezvoltarea gândirii creative și critice în rândul tinerilor, precum și promovarea trendului de startup în Universități. Programul este gratut.

Partenerii Yep!Moldova sunt Departamentul de Stat al SUA, Ministerul Afacerilor Externe din Estonia, Garage48, Asociația Industriilor Creative COR, AO People in Need, precum și compania autohtonă “Biscottini”. Evenimentele desfășurate în cadrul Programului a fost găzduite de Tekwill, cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC” Tekwill,  implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

Pozele de la eveniment pot fi accesate aici

Distribuie acest articol