Compozitorul Alexei Stârcea: 100 ani de la naştere

În data de 22 martie 2019, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a găzduit un eveniment dedicat comemorării ilustrului compozitor, cântăreţ (bariton), pedagogului Alexei Stârcea cu prilejul celor 100 de ani de la naștere.

Evenimentul științifico-artistic „Opere alese din creația compozitorului Alexei Stârcea către aniversarea a 100 de ani” a fost inițiat și organizat în cadrul consorțiului între Universitatea de Stat „ Alecu Russo” din Bălți, Catedra de Arte și Educație artistică a Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Arte și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Academia Română, Filiala Iași, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane” din Iași. Activitatea culturală a fost moderată de Elena Gupalov, dr. conf.univ., care a subliniat importanța cunoașterii operelor alese din creația compozitorului, necesitatea consolidării relaţiilor culturale dintre România şi Republica Moldova, precum și punerea în valoare a spaţiilor culturale din oraşul Bălţi și Chișinău (Filarmonica pentru Copii, Bălți și Filarmonica Națională ,,Serghei Lunchevici” din Chișinău).

Pe lângă expoziția de cărți prezentată de Elena Țurcan, bibliotecară, categoria superioară, BȘ, USARB, publicul prezent a avut prilejul de a audia discipolii Irinei Bogataia, directorul Școlii de Artă „Alexei Stârcea” din Chișinău, ansamblul de acordeoniști ,,Crisoadrionic”. Interpreți: Ion Botnaru și Ala Denisova (pian), Martina Meola (pian), Arina Mura (pian), Nicu Telerman și Ana Carapetean (pian), Marina Caliga, Felicia Boico (pian), Irina Mîndrescu (pian), Elena Turea (pian). La eveniment a evoluat și Tatiana Costiuc, solista Filarmonicii Naționale ,,Serghei Lunchevici”.

În cadrul evenimentului științifico-artistic „Opere alese din creația compozitorului Alexei Stârcea către aniversarea a 100 de ani”, directorul artistic al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Marian Stârcea, care este și fiul regretatului compozitor Alexei Stârcea, şi-a exprimat gratitudinea faţă de organizatorii şi participanţii evenimentului: ,,Sunt copleșit de emoții. Sunt rătăcit, pierdut, dar foarte fericit. Vreau să le aduc mulțumiri la toți interpreții care au dat viață acestor creații minunate”.

Mulțumiri și o atenție specială a fost acordată tuturor participanților la acest eveniment atât din partea organizatorilor, cât și din partea publicului prezent. În mod deosebit, aducem mulțumiri grupului organizatoric al acestui eveniment, Elena Gupalov, dr., conf. univ., Mariana Cosumov, dr., conf. univ., Margarita Tetelea, dr., conf. univ., Lilia Granețkaia, dr., conf. univ., pentru contribuția depusă în promovarea personalităților de valoare în domeniul muzicii și culturii naționale.

Pozele de la eveniment le găsiți aici

 

Distribuie acest articol