Marea aniversare a Zilelor  Sănătății la USARB

Sănătatea nu este rodul întâmplării! Ea depinde de respectarea regulilor care o condiționează! Psihologii sunt unii din cei care au menirea să educe și să motiveze oamenii, indiferent de vârstă, ca să adopte un stil de viață sănătos.

Anual, în data de 7 aprilie, în Republica Moldova este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii, iar la USARB, începutul lunii aprilie prevestește Zilele Sănătății, eveniment organizat de Catedra de psihologie, cu scopul de a oferi informaţii importante şi necesare pentru menţinerea unui mod sănătos de viaţă.

În cadrul,  Zilelor Sănătății 2019, care este la cea de a 10-a ediție, studenții psihologi de la ciclul I și ciclul II au avut parte de un context toretic și practic în  pregătirea profesională,  antrenându-se în: răspândirea informației cu referire la rolul factorilor cognitivi, emoţionali, comportamentali şi sociali în promovarea sănătăţii şi în riscul pentru îmbolnăviri; explicarea mecanismelor prin care sănătatea şi boala sunt codeterminate de factori biologici, psihici, sociali şi comportamentali; implementarea strategiilor de promovare şi menţinere a sănătăţii; promovarea modalităţilor de eliminare şi reducere a factorilor de risc pentru îmbolnăviri.

Astfel, studenții, ghidați de dr, conf.univ. Silvia Briceag și dr., lect. univ. Daniela Cazacu au organizat workshop-uri și traininguri de promovarea a specialității în instituțiile de învățământ din mun. Bălți dar și din localitățile nordice ale țării, unde au dat dovadă de competențele dezvoltate în cadrul cursurilor universitare: Sănătate psihică și stil de viață, Stres din perspectiva psihologică.

La nivel de USARB au fost realizate următoarele evenimente:

  1. Workshop: „Performanță și sănătate psihică”, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, corpul VI, Centrul de Dezvoltare Personală;
  2. Masa rotundă „Să fii sănătos e cool”, Sala de conferință, Biblioteca Științifică;
  3. „O zi fără de stres”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, catedra de psihologie, Scuarul corpului VI;
  4. „Healthy Battle” Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, Corpul VI, Sala de festivități.

La nivel de municipiu au fost realizate următoarele evenimente:

  1. Workshop: „Sănătate psihică și stil de viață”, Colegiul de industrie ușoară, mun. Bălți;
  2. Workshop: „Sănătate psihică și stil de viață”, Colegiul de industrie ușoară, mun. Bălți;
  3. Workshop: „Sănătate psihică și stil de viață”, Școala profesională nr. 3, mun. Bălți;
  4. Atelier: „Strategii de gestionare a stresului”, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, mun. Bălți;
  5. Atelier: „Strategii de diminuare a stresului”, Oficiul AISEC, corpul V Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

La nivel regional au fost realizate următoarele evenimente:

  1. Training: „Sănătate psihică și stil de viață”, Liceul Teoretic „Pelinia” s. Pelinia, r-nul Drochia;
  2. Atelier: „Uită creativ de stres”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Florești;
  3. Workshop: „Sănătatea- esența fericirii”, Liceul Teoretic „Recea”, s. Recea, r-nul Râșcani;
  4. Workshop: „Modelează-ți visul, eliberându-te de stres!”, Liceul Teoretic „Pelinia” s. Pelinia, r-nul Drochia.

Mediatizarea Zilelor  Sănătății de televiziunile locale, cât și prin intermediul paginii de Facebook al Catedrei de psihologie a lărgit publicul promovând specialitatea de Psihologie, cât și modurile prin care o persoană îşi poate susţine starea de sănătate (fizica si psihica) bună, atât în prezent cât şi de-a lungul vieţii.

Vezi poze

Pentru detalii pagina FB Catedra de psihologie  https://www.facebook.com/catedra.de.psihologie.balti/?ref=bookmarks  

Distribuie acest articol