Mobilitate academică internațională Erasmus+ la Universitatea Volda, Norvegia

În perioada 02.01.2019-16.06.2019 ștudenții Facultății de Litere Ana STUCA, Chiril ZAGORUICO, Nicolai DIDIC au beneficiat de mobilitate academică internațională, susținută de programul Erasmus+, Acțiunea-Cheie1 (mobilitatea studenților în scop educațional), la Universitatea Volda, Norvegia. Încântați de posibilitatea de a studia un semestru în Universitatea Volda, studenții au înpărtășit propriile impresii și sentimente:

Chiril ZAGORUICO: ,,Sunt student în anul III, USARB. Am fost privilegiat să studiez 5 luni în calitate de student Erasmus+ la Colegiul Universitar Volda din Norvegia. În primul rând, aș dori să menționez natura divină a Norvegiei. Nu trebuie să părăsim orașul pentru a ne bucura de frumusețile naturii. Imagiinile oferite de natură sunt feerice. Munții stâncoși și frumusețea irepetabilă a naturii este de nedescris. Cel de-al doilea lucru pe care îl menționez este, binânțeles, modul de organizare a studiilor universitare. Studenților li se oferă libertate, dar responsabilitatea este maximă, fiind focalizată pe sarcinile de semestru și examenul final. Învățarea independentă, autogestiunea proceselor de învâțare sunt lucruri obișnuite pentru studenții din Norvegia.  Acesta este motivul pentru care studenții sunt liberi să-și investească timpul în activități și acțiuni după dorința lor. Ștudenții singuri își construiesc viitorul. În calitate de student al programei de limbi străine, am preluat literatura engleză, fonetică și literatura engleză. Pot să spun cu siguranță că aceste cursuri au influențat foarte mult calitatea competențelor mele referitor la limba engleză. Acum mă simt mai încrezător și când vorbesc engleza și comunic fluent. O caracteristică foarte importantă a educației în străinătate este oferirea de medii muliculturale, studierea împreună cu studenții străini. Singura limbă comună este engleza. Astfel, nu puteți evita să vorbiți în această limbă. În concluzie, vreau să spun că voi folosi cunoștințele și abilitățile acumulate în Norvegia când revin acasă, în Moldova. Sunt foarte recunoscător pentru această ocazie uimitoare. Erasmus mi-a schimbat viata și poate schimba și viața ta. …”

Nicolai DIDIC: ,,Există multiple motive bune pentru a studia la Universitatea Volda, Norvegia și voi remarca motivele sociale, în plus față de cele academice, care sunt evidente. Veți găsi cadre didactice foarte motivate și calificate, dar și o asociație activă de studenți, al cărei obiectiv este de a promova colegiul universitar. Aici puteți întâlni o mulțime de oameni interesanți care vor juca un rol imens în viața ta. 6 februarie a fost o zi mare la Høgskulen I Volda. Biroul internațional a pregătit unul dintre cele mai importante evenimente ale anului- Ziua internațională. Este ziua, în care studenții din mai mult de 40 de țări au propriul stand și șansa de a arăta studenților locali elemente de cultură, specificul țării din care vin și al   universității de origine. Aceata am făcut și noi, studenții USARB, cu mult drag. În concluzie, spun că Volda este locul visurilor mele…”

Ana STUCA: ,,În primele zile de sosire era o ceață groasă – nimic nu era vizibil. Dar când am coborât, am văzut un munte imens lângă pensiunea noastră! În fiecare zi admiram natura acestui loc, aerul fiind foarte curat. Universitatea Volda este disponibilă pentru studenți în orice moment al zilei sau al nopții, având o bibliotecă confortabilă, cu o colecție imensă de cărți, un sistem de învățare interactivă, o abordare individuală față de studenți – totul este focalizat pe programul de studii. Nu contează din ce țară veniți – o să vă simțiți ca o parte a unei echipe mari, unde toată lumea este gata să împărtășească experiența și cunoștințele! Oriunde mergem-la universitate, la magazin, la un anumit eveniment – peste tot oamenii ne-au întâlnit cald, la fel ca acasă! Norvegienii sunt gata să ajute și să susțină. Pensiunea este o casă mare, o familie prietenoasă. Nimeni nu te va expulza pentru zgomot, pentru că comunitatea studenților este un motiv să te cunoști și să interacționezi mai mult. În Universitatea Volda ritmul vieții, valorile, atitudinile sunt diferite de ale noastre. Poate prin acest lucru se explică faptul, că frecvent pe standurile universitare, pe cărțile poștale puteam citi expresia: ,,Volda este un loc pe care nu îl vei uita niciodată! …”

Proiectele Erasmus+, Acțiunea-Cheie1 (mobilitatea persoanelor în scop educational), sprijină activitățile de mobilitate internațională din sau către țările partenere în domeniul învățământului superior. Această acțiune contribuie, de asemenea, la cooperarea dintre UE și Republica Moldova, consolidând reformele în domeniul învățământului superior.

Mai multe detalii găsiți aici

 

Distribuie acest articol