Studenții Facultății de Litere implicați în proiecte internaționale

Studenții Facultății de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, specialitatea Limba și literatura germană și limba engleză, Ana Bologa, Vladimir Iacoboi, Cristina Vrednic, Cristina Țîganciuc, Iulia Slivca, ghidați de lect. univ., dr. Oxana Chira, au participat în proiectul internațional „Vergessener Holocaust in Transnistrien”, în perioada 10-13 octombrie 2019, alături de studenții și cadrele didactice de la instituțiile de învățământ superior: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău și Universitatea „Iurii Fedkovici” din Cernăuți, Ucraina. 

Studenții USARB au prezentat raportul științific „Holocaustul din nordul Republicii Moldova”, conducător științific lect. univ., dr. Oxana Chira. Pe parcursul aflării în Ucraina, participanții au vizitat ghetourile din Moghilev-Podolsk,  Obodovca, Berșad etc., sinagogile, monumentele istorice, cimitirele din Transnistria (Ucraina) și au intervievat supraviețuitorii acestor lagăre. Protagonistul Felix Zukermann împreună cu prof. Markus Winkler au filmat un documentar, în care studenții și lectorii au fost actori. Istoriile groaznice, momentele de panică, amintirile copilăriei înfometate, depănate de martorii oculari, și jertfele Holocaustului au senzibilizat participanții proiectului până la lacrimi. 

Studenții au fost implicați în dezbateri, workshopuri, activități de cercetare și au demonstrat, concomitent, cunoștințe profunde de limbă germană, seriozitate, maturitate, responsabilitate civică. Participanții proiectului au învățat lecția și au înțeles că „fețele Holocaustului nu sunt doar evreii, care au fost supuși unui tratament inuman, dar și localnicii care i-au salvat.

Distribuie acest articol