170 de ani de la nașterea marelui poet M.Eminescu și Ziua culturii naționale celebrate la USARB

15 ianuarie reprezintă o zi importantă pentru cultura română, o zi profund simbolică, întrucât este Ziua în care comemorăm 170 de ani de la  naștera marelui poet M.Eminescu și Ziua culturii naționale. În această zi Sala Polivalentă a USARB a devenit neîncăpătoare, ceea ce, o dată în plus, a scos în evidență calitatea Universității de nucleu cultural, de inimă care pulsează în centrul municipiul Bălți.

Evenimentul cultural a fost organizat la USARB, în parteneriat cu Consulatul României în Bălți. Moderatorul conferinței, Decanul Facultății de Litere Lilia Trinca, a menționat că Ziua culturii naționale e un prilej de a ne întoarce privirea spre marile noastre valori naționale. Or, ține de datoria tuturor să ne protejăm patrimoniul, pentru a ne menţine propria identitate, mai ales, într-un cadru din ce în ce mai pauperizat cultural.

La eveniment au fost prezenți distinși oaspeți, precum Excelența sa Ambasadorul României în RM Daniel Ioniță, Consulul general la Bălți Petrișor Dumitrescu, viceprimarul de Bălți Ghenadie Șmulschii, PSPAntonie, Episcop de Bălți ș.a.

Mihai Eminescu e perceput  în mentalul colectiv românesc drept un mit de primă mărime și profundă semnificație. Pe parcursul deceniilor, am asistat la o evoluție a mitului dat: am putut urmări o dimensiune fetișizantă a lui Eminescu, urmată de una dilematică, de anulare, încercări de a-l chiureta din conștiința națională. Cum ar trebui să-l percepem azi pe Eminescu? La această întrebare au încercat să răspundă, prin comunicările ținute în cadrul conferinței, directorul Școlii doctorale Filologie,  N. Leahu; Consulul general al României în municipiul Bălți, Petrișor Dumitrescu, Crezul lui Eminescu; Gh. Popa, M.Eminescu și unele probleme de limbă; A.Moraru, directorul Colegiului Ion Creangă M.Eminescu și performanța poeziei.

Distribuie acest articol