KAAD-Jahresakademie 2021

Cea de-a 34-a ediție a Academiei anuale a Serviciului Catolic de Schimb Academic (KAAD) din Bonn a reunit peste 200 de bursieri și invitați din 50 de țări, în perioada 22-25 aprilie 2021, la Bonn, pentru un dialog intercultural, interreligios și interdisciplinar. Tema aleasă pentru acest program „Puterea și libertatea limbii” a fost o continuare și aprofundare a evenimentelor aniversare din anul precedent, o analiză a discursurilor despre limbă, etnie, identitate și rolul actorilor politici și religioși în societatea multilingvă. În data de 24.04.2021, la acest eveniment internațional a fost invitată Oxana Chira, dr., lect. univ., bursiera Serviciului Catolic de Schimb Academic, Catedra de filologie engleză și germană, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți cu o comunicare în plen „Biografiile lingvistice și politici identitare din Republica Moldova”.

 În același timp, dr. Oxana Chira a scos în evidență, în comunicarea sa, rolul limbii ca mijloc de libertate și instrument de putere în anumite situații de conflict în politica limbii și a identității. Alături de ceilalți patru referenți în plen, dr. Oxana Chira a reușit să provoace publicul la discuții, menționând că înainte de orice tehnologie, limba a fost mediul original de înțelegere și de interacțiune socială. Încă din timpurile biblice, diversitatea lingvistică a reprezentat atât divizarea umanității, cât și promisiunea unității „penticostale”. În plini vremuri de globalizare, tendințele de uniformizare merg mână în mână cu mișcările de apărare identitară și politică care leagă limbile de națiune și de patrie, care înrădăcinează limba și cultura, dar  care devin totodată și pericol de excludere a „celorlalți diferiți de noi”. 

Bursierii și invitații evenimentului s-au lansat în discuții și au intervenit cu o serie de întrebări, au îmbinat experiența proprie din țară lor și atitudinea față de limbă și cultură în Germania. Evenimentul a fost organizat în format hibrid și moderat de Dr. Nora Kalbarczyk, Secretarul general KAAD.

Distribuie acest articol