Seminarul științific „Falschmeldungen und manipulierte Sprache in Osteuropa” din Strasbourg, Franța

În perioada 23 – 27 august 2021, Oxana Chira, dr., conf. univ. la Catedra de filologie engleză și germană, angajată a Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, a participat cu o comunicare în plen la seminarul științific „Falschmeldungen und manipulierte Sprache in Osteuropa/ Știrile false și manipularea prin limbaj în Europa de Est”  în Strasbourg, Franța, la invitația fundației KAAD (Schimb academic catolic german)

Comunicarea din sesiunea plenară, cu durata de o oră, dar și discuțiile pe marginea subiectului, au scos în evidență probleme relevante atât din Europa de Est, cât și din întreaga lume: fake news, jurnalism online, limbajul mass-media, tehnici de manipulare prin limbaj, eufemisme politice, tabuuri interculturale etc. Seminarul a întrunit 22 de participanți și bursierii KAAD, inclusiv, Georgia, Armenia, Ghana, Nicaragua, Polonia, Slovenia, Columbia, Lituania, Cehia, Republica Moldova, Egipt, Albania etc. care au lucrat în atelierele de lucru, iar dr. Oxana Chira a participat în calitate de expert alături de Markus Leimbach, referentul principal pentru Europa de Est, KAAD. De asemenea, a fost ținută o comunicare în plen de Markus Leimbach despre organizațiile politice din Strasbourg și scoase în evidență valorile fundamentale care stau la baza tuturor acțiunilor Consiliului Europei.

Ținem să remarcăm faptul că programul evenimentului a prevăzut vizita de lucru în Consiliul Europei din Strasbourg, unde participanții au avut ocazia să dezbată aspecte privind libertatea de exprimare și probleme actuale ale mass-mediei, să se familiarizeze cu istoria și sarcinile Consiliului Europei, să pună în discuție problemele integrării UE, valorile culturale, tabuurile sociale, egalitatea de gen, discriminarea și inegalitatea în viața socială, economică și politică etc.

Dr. Oxana Chira a avut ocazia să viziteze Parlamentul Europei din Strasbourg și alte instituții, organisme și agenții UE cu sediul în Strasbourg. Totodată, Oxana Chira a mulțumit organizatorilor pentru efortul depus, exprimând încrederea că acest eveniment științific și-a obținut rezultatul scontat având un impact benefic asupra dezvoltării științei pentru toți bursierii KAAD și participanții evenimentului, acumulând un schimb de valori și o experiență inedită atât în domeniul științific, cât si social-politic.

Importanța seminarelor științifice organizate de fundația KAAD și participarea celor 22 de cercetători din diverse domenii vor crea noi punți de colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Deschiderea spre noi orizonturi culturale rămâne un deziderat important al activității științifice pentru comunitatea academică USARB.

Distribuie acest articol