Școala de vară ,,Astra” (ediția a X-a) din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov (ediția a XIII-a)

În perioada 20-29 august, la Râșnov are loc Festivalul de Film și Istorii Râșnov, aflat la a XIII-a ediție, cu genericul: “Eroi”.

După douăsprezece ediții, FFIR face parte din identitatea culturală a Râșnovului, contribuind la valorificarea unui capitol important din istoria cinematografiei internaționale.

Organizatorii evenimentului, Asociația “Mioritics” și Primăria Râșnov au constituit în cadrul festivalului o școală de vară pentru studenții de pe întreg spațiul românesc, selectați în urma unui concurs de proiecte.

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la acest festival de către conf.univ., dr. Diana VRABIE, în calitate de coordonator și de echipa constituită din:

  1. Victor GRIGOR, profesor de geografie din cadrul Colegiului Pedagogic ,,Ion Creangă”;
  2. Nelea Chihai, profesor de Istorie la Liceul Republican ,,Ion Creangă”;
  3. Virginia GUȚU, studentă, Facultatea de Litere;
  4. Maria ROTARU, studentă, Facultatea de Litere;
  5. Elena – Mădălina ROTARU, studentă, Facultatea de Litere;
  6. Mihaela Albot, studentă, Facultatea de Litere;
  7. Mihai CRUDU, student, Facultatea de Drept și Științe

Studenții au beneficiat de întâlniri cu invitați speciali, între care Maia SANDU, președintele Republicii Moldova; Vasile SOARE, ambasadorul României în Azerbaidjan; Ioana-Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU, autoarea volumului ,,Luptători din munți. Toma ARNĂUȚOIU” etc., în cadrul conferințelor, dezbaterilor, proiecțiilor de film, expozițiilor, având genericul ,,Eroi”.

Evenimentul conjugă într-o manieră originală pe piața culturală românească, istoria și fumul.

La sfârșitul festivalului, studenții vor prezenta propriile proiecții de film, plecând de la genericul festivalului.

Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme ale căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei.

Distribuie acest articol